Ședința de constituire a noii Adunări Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

Sub conducerea Preasfințitului Părinte Siluan, în data de 17 iunie 2014, la Centrul Eparhial din Giula a avut loc ședința de constituire a noii Adunări Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, pentru mandatul 2014-2018, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Ședința a fost precedată de Sfânta Liturghie și de o slujbă de „Te Deum”, săvârșită în Catedrala Episcopală din Giula, de către Ierarh, împreună cu clericii din Permanența Consiliului Eparhial și din Adunarea Eparhială, în prezența noilor membri mireni.

Ședința de constituire, potrivit îndrumărilor statutare, a cuprins depunerea, verificarea și validarea mandatelor noilor membri aleși, după care a avut loc alegerea și constituirea noului Consiliu Eparhial, format din 9 persoane (3 clerici și 6 mireni) și a Consistoriului Eparhial, format din 3 clerici, iar apoi toți cei 30 de membri ai noii Adunări Eparhiale (10 clerici și 20 de mireni, reprezentând toate Parohiile aparținătoare Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, constituite anterior în 10 circumscripții electorale, în care alegerile de noi membri au avut loc în data de 8 mai 2014) au fost împărțiți în cele patru comisii constitutive ale Adunării Eparhiale: Comisia de organizare și validare, Comisia administrativ-bisericească, Comisia economică și Comisia culturală.

Tot cu acest prilej, Părintele Florin Olteanu, de la Parohia Chitighaz, a fost desemnat de Chiriarh ca noul Protopop al Protopopiatului Giula, în locul de protopop rămas vacant prin trecerea la cele veșnice a Părintelui Vicar Pavel Ardelean, iar schema administrativă a Parohiilor componente a celor două Protopopiate, Giula și Seghedin, a fost modificată potrivit acestei numiri. Astfel, Parohia Chitighaz, împreună cu filia Leucușhaz a trecut de la Protopopiatul Seghedin la Protopopiatul Giula, iar filia Megieșhaz a trecut la Parohia Otlaca Pustă, devenind cea de-a doua filie a acesteia, pe lângă filia de la Uichighioș. Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria cuprinde în total patru Protopopiate, la cele două menționate deja (Giula și Seghedin) adăugându-se Protopopiatele Budapesta și Dobrițân.

În partea finală a acestei ședințe de constituire au avut loc și ample discuții despre problemele pe care le are de întâmpinat astăzi Biserica Ortodoxă, într-o lume modernă și secularizată și în cazul concret al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, precum și despre posibilitățile de intensificare a colaborării între Parohii, în interes misionar-pastoral și pentru o dinamizare a rolului pe care Biserica trebuie să îl aibă și pe viitor în viața credincioșilor ortodocși români din această țară.

Ședința s-a încheiat cu o agapă comună, la care au participat membrii clerici și mireni ai noii Adunări Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Comentarii Facebook


Știri recente