Ședința de constituire a Adunării Eparhiale la Caransebeș

Sâmbătă, 14 iunie, a avut loc ședința de constituire a Adunării Eparhiale în Episcopia Caransebeșului, pentru legislatura 2014-2018, ca urmare a alegerilor pentru clerici și mireni, care au avut loc în data de 8 mai, în cele zece circumscripții, organizate pe teritoriul eparhiei. Începând cu orele dimineții a fost oficiată Sfânta Liturghie în Catedrala episcopală „Învierea Domnului” și „Sf. Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, membrii ai Adunării.

În continuare în Sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Centrului eparhial s-a desfășurat ședința de constituire a Adunării Eparhiale prezidată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care a și prezentat atribuțiile membrilor Adunării Eparhiale.

„Îi mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a ajutat să ne întrunim în această ședință de constituire a Adunării Eparhiale și credem că în acești patru ani vom conlucra și vom colabora, cu toți membrii Adunării, clerici și mireni, cu toți șefii instituțiilor din județul nostru, pentru binele Bisericii și în folosul credincioșilor ortodocși români din această zonă a Banatului de munte”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian Episcopul Caransebeșului.

În cadrul ședinței, după momentul constituirii, prin validarea mandatelor reprezentanților aleși, au fost aprobate cele 5 comisii de lucru și a secretariatului Adunării. În continuare a avut loc desemnarea membrilor Consiliului Eparhial, ai Consistoriului Eparhial fiind nominalizați și delegații pentru Consistoriul Mitropolitan. De asemenea, au fost aleși și trei delegați, care vor reprezenta Episcopia Caransebeșului, împreună cu Chiriarhul locului, în Adunarea Națională Bisericească.

„Lucrările desfășurate astăzi au o însemnătate deosebită pentru Episcopia Caransebeșului, întrucât reprezintă un moment de responsabilitate, iar pentru forurile care au fost alese și confirmate prin validarea mandatelor, un moment de responsabilizare a membrilor care vor reprezenta această eparhie atât la nivel național, cât și la nivel local. Nădăjduim ca noii membrii aleși să fie implicați în realitățile cu care se confruntă biserica și în activitatea ei”, a arătat protos. Casian Rușeț, secretar eparhial al Episcopiei Caransebeșului.

Adunarea Eparhială este organismul deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice și patrimoniale ale unei eparhii. Ea se compune din reprezentanții aleși ai clerului și ai credincioșilor, în proporție de o treime clerici și două treimi mireni, cu o viață morală și religioasă demnă de un creștin, care au candidat cu binecuvântarea ierarhului locului. Pentru activitate potrivnică Bisericii, mandatele acestora se revocă de Adunarea Eparhială, la propunerea Chiriarhului. (Articol semnat de Diac. Pavel Canea și Darius Herea)

Comentarii Facebook


Știri recente

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei şi Romanaţilor

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează sâmbătă primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei.  Patriarhul Daniel i-a transmis PS Sebastian un mesaj de felicitare. Preasfinţitul Părinte Sebastian s-a născut în 5 noiembrie 1966, în…