Ședința Consiliului Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

Vineri, 27 ianuarie 2012, sub președinția Preasfințitului Părinte Episcop Siluan s-a desfășurat ședința anuală de lucru a Consiliului Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, după cum ne informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Ședința a fost precedată de săvârșirea Sfintei Liturghii Arhierești, de către Preasfințitul Părinte Siluan, aflat în fruntea unui sobor de clerici, membri ai Consiliului Eparhial și de slujba de Te Deum rânduită pentru astfel de împrejurări.

În cadrul lucrărilor Consiliului Eparhial au fost prezentate rapoartele pentru anul 2011 la cele trei sectoare de activitate ale Episcopiei: administrativ-bisericesc, cultural și economic, fiind analizate pe larg de către Chiriarh împreună cu membrii de drept ai acestui for eparhial realizările și dificultățile pe care le-a avut de întâmpinat Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria în anul care a trecut. Au fost scoase în evidență sprijinul frățesc deosebit de important acordat de către Arhiepiscopia Timișoarei pentru funcționarea Episcopiei și desfășurarea în condiții normale a activității ei pastoral-misionare.

Deși anul 2011 a fost un an cu multe dificultăți în prima sa parte, totuși cu ajutorul lui Dumnezeu și cu sprijinul unor Eparhii din România, acestea au fost depășite, iar în viața Episcopiei au fost consemnate și realizări importante, cum ar fi de pildă resfințirea Catedralei Episcopale din Giula, în urma efectuării unor ample lucrări de restaurare vizând înlocuirea pardoselii și rezolvarea problemei igrasiei, resfințirea bisericii din Otlaca Pustă, care a beneficiat de o restaurare generală făcută prin intermediul unui proiect european și diferite slujiri arhierești comune cu ocazia hramurilor sau a altor sărbători din parohii la care au participat episcopi și grupuri corale din România.

O altă realizare foarte importantă din 2011 a fost adoptarea noii Legi a Cultelor de către Guvernul Ungar, potrivit căreia Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria alături de celelalte patru jurisdicții ortodoxe din această țară au fost cuprinse în rândul celor 14 culte recunoscute oficial de către Stat. În acest sens urmează să fie semnată și o convenție între aceste jurisdicții ortodoxe și Statul Ungar, prin care să fie abordate principii generale și norme concrete privind funcționarea lor în bune condiții.

Astfel, membrii Consiliului Eparhial au constatat și de această dată misiunea desfășurată de către Episcopie în interesul spiritual și național al comunității ortodoxe românești din Ungaria, precum și valoarea ei deosebit de importantă pentru toți membrii care o compun.

Rapoartele de activitate precum și proiectele de hotărâri privind cele trei sectoare administrative ale Episcopiei urmează să fie prezentate spre aprobare Adunării Eparhiale care se va reuni mâine, 28 ianuarie 2012, în ședință anuală de lucru.

Comentarii Facebook


Știri recente