Ședinţă administrativă lunară la Protopopiatul Jibou

Preoții din cadrul Protopopiatului Jibou au participat miercuri, 10 iunie 2015, la Ședința administrativă lunară. Lucrările au debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii în biserica „Sfântul Proroc Daniel” şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Jibou de către un sobor de preoţi cu diacon, în cadrul căreia au fost rostite mai multe rugăciuni de mulţumire pentru toate binefacerile revărsate de Dumnezeu, a precizat Diacon Cristian-Vasile Iura, Secretar protopopesc.

În continuare, Părintele Alexandru Tiţă, slujitor la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din comuna Rus, a susţinut prelegerea cu titlul: „Misiunea mănăstirii azi, sub aspect sacramental-liturgic, misionar, cultural-educaţional, social-filantropic şi administrativ-gospodăresc”. După susținerea conferinței au avut loc dezbateri pe marginea acestei teme. În continuare, Părintele Protopop Dregan Dan a anunțat parohiile vacante din Eparhie şi a prezentat preoţii nou veniţi în cadrul Protopopiatului.

Au fost discutate, apoi, probleme de ordin administrativ, cultural, economic şi social. Astfel a fost analizată cartea Pr. Prof. Dr. Nicolae D. Necula „Tradiţie şi înnoire în slujirea liturgică (I)” insistându-se asupra următoarelor teme:

• „Este îngăduit să cântăm alte cântări în biserică, în afară de cele rânduite în cărţile de ritual?”;

• „De ce nu se foloseşte muzica instrumentală în bisericile ortodoxe?”;

• „Care este durata Postului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel şi dacă este îngăduit a se consuma peşte în acest post?”;

• „Când se consumă peşte în timpul unui an bisericesc?”.

La final au fost felicitaţi preoţii care-şi serbează ziua de naştere în această lună. Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât, în această zi Părintele Protopop Dan Dregan și-a sărbătorit ziua de naștere, Preacucernicia Sa împlinind vârsta de 52 de ani.

Următoarea şedinţă va avea loc vineri, 10 iulie 2015, în cadrul căreia Părintele Ciprian-Ionuţ Daniliuc de la Parohia Valea Loznei va susţine conferinţa cu tema: „Sfântul Ioan Gură de Aur – apărător al dreptei credinţe şi învăţător al pocăinţei”.

Comentarii Facebook


Știri recente