Şedinţă administrativă la Protopopiatul Sibiu

La sediul Protopopiatului Sibiu a avut loc în data de 18 noiembrie 2015, şedinţa administrativă lunară a preoţilor din parohiile oraşului şi din împrejurimi, în cadrul căreia au fost comunicate ultimele detalii referitoare la hramul Sfântului Andrei Şaguna din 30 noiembrie 2015. La şedinţa preoţească au fost comunicate participanţilor mai multe proiecte ale Arhiepiscopiei Sibiului, după cum informează site-ul oficial al Eparhiei.

La începutul şedinţei administrative, preoţii au ţinut un moment de reculegere şi au cântat Veşnica pomenire pentru sufletul preotului Nicolae Bârsan şi al arhidiaconului prof. univ. dr. Constantin Voicu, exprimându-şi compasiunea şi durerea sufletească provocată de trecerea în veşnicie a celor doi slujitori ai Sfântului Altar. Protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, le-a mulţumit preoţilor pentru implicarea în organizarea ceremoniilor de înmormântare a celor doi clerici.

Primul punct al şedinţei administrative a fost comunicarea programului de la hramul Sfântului Andrei Şaguna al Catedralei mitropolitane, la care preoţii sunt invitaţi să participe alături de credincioşi din parohiile oraşului.

În a doua parte a întâlnirii au fost prezentate mai multe proiecte sociale, culturale şi educative ale Arhiepiscopiei Sibiului. Consilierul social din cadrul eparhiei i-a îndemnat pe preoţi să informeze credincioşii din parohii despre posibilitatea de a beneficia de serviciile gratuite ale Centrului de recuperare neuro-motorie Sfântul Nectarie, inaugurat recent pentru a sprijini persoanele cu venituri sub 750 de lei pe lună, oferind tratament kineto-terapeutic, recuperare medicală, logopedie, asistenţă socială şi consiliere psihologică.

Au fost prezenţi asistentul social Simon Dragomir şi kineto-terapeutul Gigi Badea pentru a oferi mai multe detalii despre serviciile centrului. De asemenea, reprezentanţii Departamentului de asistenţă socială au adresat preoţilor rugămintea să fie sprijiniţi în Proiectul Colindul social, unde studenţii teologi vor participa ca voluntari la activităţi umanitare şi filantropice în parohii în preajma sfintelor sărbători.

Nu în ultimul rând, a fost anunţat concertul caritabil În inima României din 30 noiembrie 2015 de la Sala Thalia, unde preoţii şi credincioşii au posibilitatea să sprijine material activităţile filantropice ale Arhiepiscopiei Sibiului. Concertul va fi susţinut de elevi ai Liceului de Artă Ilie Micu din Sibiu, pregătiţi de artista Mariana Anghel, de grupul coral Reuniunea Română de Cântări din Sălişte şi de grupul vocal Filotheos. Banii vor fi destinaţi proiectelor de susţinere şi recuperare a copiilor cu autism.

Consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, lect. univ. dr. Emanuel Tăvală, a ţinut o prelegere legată de eforturile pe care trebuie să le depună Biserica pentru a atrage tinerii şi pentru a le oferi o educaţie religioasă viabilă, în contextul Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox-2016. Emanuel Tăvală a anunţat proiectul nou-înfiinţatului Departament pentru educaţie şi formare continuă adresat preoţilor din toate cele 11 protopopiate, un proiect lansat în premieră la Sibiu. Proiectul este intitulat Bune practici în amenajarea locaşului de cult şi a spaţiilor anexe şi oferă sesiuni de comunicare, un ghid scris, precum şi consultanţă şi asistenţă.

Preoţii au primit din partea reprezentantului Departamentului pentru educaţie şi formare continuă, Alexandru Dădârlat materiale scrise informative, iar prima comunicare ştiinţifică legată de această temă a fost susţinută de arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr.

Reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie din Sibiu au vorbit preoţilor la final despre activităţile de prevenire a infracţiunilor în comunităţi, preoţii având îndatorirea să ajute categoriile vulnerabile, în special bătrânii, să se ferească de acţiunile unor grupuri infracţionale.

Comentarii Facebook


Știri recente