Şedinţă administrativă la Centrul Eparhial din Cluj

Rutina în misiunea unui preot este de nedorit, mai ales că slujitorii altarelor au o responsabilitate în a-i însufleți pe alții. Acesta este mesajul transmis de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, părinților protopopi din eparhie la începutul ședinței de toamnă desfăşurată luni, 21 septembrie 2015, în sala de consiliu a Centrul Eparhial.

„Sunt momente în care cu toții suntem încercați de această stare de spirit. Ne simțim ca niște tăciuni care s-au stins. Sfântul Pavel spune că important în acest caz este ca Duhul să nu-l stingem. Este valabil mai ales în cazul nostru, al preoților, pentru că noi trebuie să-i aprindem pe alții”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a arătat că se poate scăpa de această rutină printr-o legătură strânsă cu duhovnicul şi cu Dumnezeu.

„Observăm această neputință în multe dintre unitățile noastre parohiale. Ele merg înainte, dar lipsește entuziasmul. Mijloacele de a ne scăpa de rutină le avem la îndemână. Unul dintre lucrurile cele mai importante este să avem o relație strânsă cu duhovnicul nostru și să ne ușurăm, la vreme potrivită, sufletul, adică să menținem legătura cu Cerul, pentru că păcatul este un paravan care ne frânge aripile sufletești și ne face neputincioși în lupta cu răul”, a mai spus Înaltpreasfinţia Sa.

Discuțiile care s-au purtat în cadrul ședinței, care a avut loc de la ora 10:00, s-au concentrat în jurul problemelor administrative, economice, culturale, dar și misionare ale parohiilor de pe raza Arhiepiscopiei Clujului. S-a discutat despre conduita misionară și pastorală adecvată pe care preoții trebuie să o aibă în parohiilor lor, respectarea programului liturgic, implicarea în acțiunile de cateheză și în activitățile cu tinerii. Un aspect important a fost și cel legat de relația preoților cu Școala, în ideea în care anul acesta a fost unul greu, având în vedere disputa în jurul predării orei de religie în școli. Tocmai în dorința de a evita astfel de probleme pe viitor, preoții au fost sfătuiți în a colabora mai mult cu preofesorii de religie și elevii.

Culegere de imne și cântări adecvate tinerilor, editată de Arhiepiscopia Clujului

Potrivit părintelui Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei, „una din hotărârile ședinței a fost aceea de a fi reluate discuțiile și întâlnirile periodice de lucru dintre preoți și profesorii de religie, mai ales că și unii și alții sunt angajați în misiunea Bisericii și pot să sprijine foarte mult prezența Bisericii în Școli și educația religioasă a copiilor”.

Tocmai în această dorință de a-i apropia mai mult pe tineri de Biserică s-a decis și alcătuirea unui comitet de lucru pentru a selecta și a alcătui o culegere de imne și cântări adecvate tinerilor, care să fie în acord cu învățătura de credință ortodoxă. Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a și dispus convocarea acestui prim comitet la începutul lunii octombrie, din care vor face parte muzicologi, compozitori de la Conservatorul din Cluj, dar și profesori și specialiști în activitățile cu tinerii.

Comentarii Facebook


Știri recente