Secretariatul de Stat pentru Culte a aniversat la Academia Română 160 de ani de la fondare

Secretariatul de Stat pentru Culte a aniversat joi, la Academia Română, 160 de ani de la fondarea insitituției, numită în trecut Ministerul Cultelor. 

La eveniment, Secretariatul de Stat pentru Culte (SSC) a fost distins cu Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” din partea Președintelui României.

Festivitatea a fost deschisă de Președintele Academiei Române care a subliniat punctele relevante de interferență a Academiei Române cu instituția aniversată, în primul rând faptul că au fost create aproape concomitent, în 1862 respectiv 1866. De asemenea, mai mulți membri ai Academiei Române au condus instituția pe parcursul celor trei forme de organizare ale acesteia – minister, departament sau secretariat de stat.

„Când s-a cuvenit și când s-a putut, cele două instituții au organizat acțiuni comune, militând pentru libera manifestare a credințelor religioase pe fondul tradițiilor democratice care stau la baza civilizației europene”, a spus Acad. Ioan Aurel Pop.

A urmat decernarea Medaliei Aniversare „Centenarul Marii Uniri”. Consilierul prezidențial Sergiu Nistor i-a înmânat distincția Secretarului de Stat Victor Opaschi și a rostit un cuvânt în care a subliniat că Ministerul Cultelor, sub diferitele sale denumiri, „a contribuit la construirea relației dintre autorități și cultele religioasea fiind supus în secolul trecut, ca și viața religioasă, unor puternice atacuri și presiuni”.

„Este potrivit să aducem cu acest prilej un omagiu memoriei tuturor celor care au suferit și s-au sacrificat pentru libertate și credință în perioada totalitarismelor secolului 20”, a subliniat Sergiu Nistor.

Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul a fost delegatul Patriarhului la eveniment și a dat citire cuvântului „Secretariatul de Stat pentru Culte, promotor al libertății de religie și al parteneriatului dintre Statul Român și cultele religioase”.

Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Comentarii Facebook


Știri recente