Secole de istorie și spiritualitate în Laslea

Între satele din centrul țării, Laslea ocupă un loc aparte prin trecut, tradiții, monumentele aflate aici și mai ales prin comunitatea locală. Biserica ortodoxă din sat a fost renovată și târnosită în acest an, moment de mare împlinire duhovnicească pentru românii de aici. Lăcașul de cult este în fruntea monumentelor de arhitectură și spiritualitate din zonă, iar orice trecător prin Laslea are datoria să facă un popas și în această biserică.

Situat la granița dintre județele Sibiu și Mureș, satul Laslea oferă celor ce ajung aici peisaje de vis, liniștea unei așezări mai izolate și acea ospitalitate a locuitorilor, specifică ardelenilor, despre care s-a auzit până la capătul lumii.

În Laslea, oamenii încă mai poartă costumul popular când merg la biserică și păstrează cu sfințenie, atât cât este posibil, obiceiurile și tradițiile moștenite de la înaintași. Aici, în inima țării, viața de zi cu zi este altfel. Oamenii își cunosc bine îndatoririle, trăiesc în bună-înțelegere unul cu altul și nu stau mult pe gânduri atunci când trebuie să-și ajute vecinii și cunoscuții. Este spiritul ce ar trebui să domine orice comunitate. Această moștenire de la înaintași este seculară și își are originile încă din comunitățile dacice trăitoare pe aceste meleaguri.

Istoricul Nicolae Stoicescu, în monumentala sa lucrare în două volume „Repertoriul bibliografic al localităților și monumentelor medievale din Transilvania”, vorbește despre Laslea ca o așezare ce continuă istoria vechiului sat, Laslea Mare sau Grosslaslen. Dacă primele urme de civilizație au rădăcini dacice, documentele vorbesc despre existența localității Sanctus Ladislaus încă de la începutul secolului al XIV-lea, arată autorul menționat. Cea mai veche atestare documentară a localității sibiene este din 16 septembrie 1309. La 1488, printr-un recensământ, s-a arătat că în Laslea existau la acea vreme 77 de gospodării, o școală cu un învățător, o moară și 16 case părăsite.

Faptul că încă din secolul al XV-lea exista o școală în Laslea ne demonstrează că aici oamenii au fost preocupați nu doar de treburile gospodărești, dar și de cultivarea spiritului. Un recensământ din 1923 din comuna Laslea Mare arăta că populația era formată din 1246 de locuitori, iar satul ținea la acea vreme de plasa Sighișoara, satul fiind în imediata vecinătate a cetății transilvane. Printre lucrurile ce impresionează în Laslea se numără și Spitalul Lukas, de îngrijiri paliative, fiind primul centru românesc de acest gen din mediul rural.

Ce ar trebuie să mai știm despre Laslea este că o bună parte din localitate și împrejurimi se află în aria protejată „Natura 2000”, care conservă specii sălbatice și habitate naturale de interes comunitar.

Biserică de peste 200 de ani

Dacă localitatea s-a născut ca o așezare săsească și s-a dezvoltat mai apoi în jurul acestei populații, nici comunitatea românească nu s-a lăsat mai prejos. Și cum am putea să ne dăm seama de hărnicia și credința românilor din Laslea decât privind cu atenție la biserica din Laslea, un locaș de cult de o frumusețe aparte.

Așezată pe un deal, spre a fi vizibilă din orice parte a satului, Biserica „Buna Vestire” din Laslea impresionează prin arhitectură și dimensiunile mărețe. Lăcașul de cult a fost zidit spre sfârșitul secolului al XVIII-lea, prin truda comunității românești din Laslea. Pisania bisericii ne indică anul 1808 ca dată a finalizării lucrărilor de construcție. Vremurile nu erau deloc ușoare pentru românii din Transilvania. Se știe că la acea vreme nu mai aveau Mitropolie și nici prea multe drepturi religioase.

„Această biserică zidită acum 300 de ani, când românii din Transilvania nu aveau ierarh, este un simbol și o expresie a demnității naționale și bisericești. Biserica noastră, ca și multe altele din Ardeal, este un simbol al statorniciei în credință a românilor din Ardeal, oameni cinstitori de Biserică, iubitori de sfinți și valori ale neamului nostru”, ne-a spus parohul Corin-Lucian Lazăr.

Lucrări de renovare

Zidirea, cu profunde elemente arhitecturale specifice Transilvaniei, este mândria sătenilor. Și pentru că frumusețea ei și trecutul zbuciumat al comunității de români nu puteau fi trecute cu vederea, în ultimii ani, biserica a fost renovată complet. În perioada 1998-2013, prin eforturile credincioșilor din Laslea, îndrumați de parohul Corin-Lucian Lazăr, a fost înlocuit acoperișul, s-au refăcut tencuielile, s-a schimbat iconostasul și s-a montat unul din lemn de stejar și s-au înlocuit ferestrele.

În perioada 1999-2001, lăcașul de cult a fost împodobit cu pictură, sub coordonarea artistului Ioan Jucan din Cluj Napoca. Pictura a fost realizată în tehnica fresco. O contribuție consistentă la realizarea acestor lucrări a avut Primăria Laslea, fii ai satului și autorități județene.

„Biserica noastră este darul lui Dumnezeu făcut oamenilor, dar în egală măsură și darul oamenilor făcut lui Dumnezeu, iar ambele daruri au în comun jertfa. În vremuri de criză, când ziua de mâine este nesigură, oamenii din Laslea au făcut posibil ca această biserică să fie mireasă a lui Hristos”, continuă părintele.

Sfințită de IPS Laurențiu

Ziua de sfințire a fost o sărbătoare istorică pentru Laslea. Acest moment a fost îndelung așteptat de credincioși, mai ales că cei mai în vârstă își aminteau că bunicii și părinții lor și-au dorit o astfel de sărbătoare, dar n-au avut posibilitatea să participe la ea.

Biserica „Buna Vestire” din Laslea a fost târnosită în acest an, în Duminica a IV-a după Paști, de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă amenajată în curtea bisericii, iar credincioșii au avut posibilitatea să se închine în Sfântul Altar. Fii satului au poposit din nou în vechea vatră din Laslea pentru a participa la o sărbătoare deosebită pentru comunitate și pentru a îmbrăca veșmintele românești.

„Generațiile de credincioși care au trăit în Laslea au fost atașate de această biserică. În toți acești peste 200 de ani de existență, s-a dorit ca biserica să fie târnosită de un ierarh, iar acest lucru s-a împlinit abia în acest an. Înaintașii noștri au avut o viață mai sfântă decât noi și au trecut prin multe, dar iată că noi, cei de astăzi, am trăit bucuria de a sfinți biserica”, ne-a spus parohul Corin-Lucian Lazăr. (Articol publicat în Ziarul Lumina din data de 6 septembrie 2013, semnat de Ștefan Mărculeț)

Comentarii Facebook


Știri recente