Seară la Colegiu, ediția a II-a

Săptămâna trecută, la Colegiul „Sfântul Nicolae” al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași a fost organizată manifestarea „Seară la Colegiu”, care a cuprins momente de teatru, o tombolă caritabilă, un concert și vizionare de film, informează „Ziarul Lumina”. Evenimentul, aflat la cea de-a doua ediție, a avut ca scop strângerea de fonduri pentru copiii cu situație precară din satele Stânca și Pocreaca.

„Seară la Colegiu”, manifestare organizată de studenții de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, membri ai Colegiului „Sfântul Nicolae”, a avut loc miercuri, 12 martie 2014, în sala festivă, sub coordonarea domnului Valentin Iulian Țoc, directorul colegiului. Evenimentul, aflat deja la cea de-a II-a ediție, s-a bucurat de un public numeros, din care au făcut parte și arhim. Hrisostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Narcis Constantin Axinte, consilier în cadrul Sectorului de asistență socială și medicală „Diaconia” al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, pr. Adrian Miron, parohul de la Stânca-Roznovanu, protos. Valerian Radu, slujitor la Catedrala mitropolitană din Iași.

Momentul central al serii a fost extragerea câștigătorilor tombolei caritabile, în urma căreia participanții au avut șansa de a câștiga diferite premii, unele dintre ele fiind donate chiar de IPS Mitropolit Teofan.

„Am demarat la sfârșitul anului 2013 o tombolă caritabilă pentru susținerea copiilor defavorizați, cu o situație materială precară, din parohiile Pocreaca și Stânca ale județului Iași. Biletele puse la vânzare în cadrul acestei tombole au costat 1 leu, fiind vândute aproximativ 4.000 de bilete. Premiile puse în joc au fost în număr de 40, iar câștigătorii au fost persoane, cu precădere studenți, de pe tot cuprinsul Arhiepiscopiei Iașilor. Realizarea acestui proiect se datorează în cea mai mare parte implicării deosebite a membrilor Colegiului „Sfântul Nicolae”, care au izbutit să sensibilizeze un număr mare de persoane și să transforme tombola într-o reușită”, ne-a spus Valentin Iulian Țoc, directorul Colegiului.

Tombola a fost precedată de un moment de teatru, realizat de trupa de teatru a colegiului, sub coordonarea regizorului Andrei Leahu, și de premierea unor activități desfășurate de Comisia „Timp liber”. Serata studenților ieșeni s-a încheiat cu un concert al corului colegiului, dirijat de Emanuel Mocanu, și cu vizionarea unui film artistic.

La final, parohul din Stânca-Roznovanu, pr. Adrian Miron, a ținut un scurt cuvânt: „Mulțumesc studenților de la Colegiul „Sfântul Nicolae” pentru activitatea depusă în parohia pe care o păstoresc, concretizată în două întâlniri. La prima întâlnire, studenții teologi, însoțiți de părintele arhimandrit Hrisostom Rădășanu, au oficiat slujba Paraclisului Maicii Domnului în parohia noastră, dăruindu-le celor mici dulciuri, icoane și cărți, iar a doua oară, pe data de 1 decembrie 2013, copiii din Stânca au vizitat mănăstirile din Iași, costurile fiind suportate de cei de la colegiu. Vreau să-i încurajez pe studenții de la colegiu să se implice și pe viitor în astfel de activități, continuând misiunea de a-i ajuta și de a fi alături de copii cu nevoi, pentru ca aceștia să beneficieze de o educație decentă”.

Concerte de promovare a muzicii psaltice, susținute de Corul „Aleph” în Finlanda

20 de studenți și elevi de la Colegiul „Sfântul Nicolae” al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași și de la seminariile teologice din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, membri ai Corului „Aleph”, însoțiți de arhim. Hrisostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, vor face o deplasare, în perioada 17 martie-2 aprilie 2014, în Finlanda, printr-un proiect finanțat de Comisia Europeană. Mai multe detalii ne-a oferit, în rândurile ce urmează, Valentin Iulian Țoc, directorul Colegiului „Sfântul Nicolae”: „Acest proiect are la bază, în primul rând, promovarea muzicii psaltice românești în Finlanda. Inițiativa a venit din partea a doi elevi, unul de la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț și unul de la Seminarul Teologic „Sfântul Gheorghe” din Botoșani, care au participat vara trecută la o tabără internațională organizată la Miclăușeni, unde s-au întâlnit cu reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Finlandeze cu care au creat legături. După un timp, au conceput un proiect pe care l-au propus spre finanțare la Comisia Europeană, obținând finanțare totală pentru cazare, masă și transport. Participanții deplasării în Finlanda, studenți și elevi de la Colegiul „Sfântul Nicolae” și de la seminariile teologice din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, sunt membri ai Corului „Aleph”, ce a fost fondat la inițiativa Sectorului învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor. Vom avea un traseu foarte lung, în orașele finlandeze Helsinki, Kuopio, Joensuu, precum și la Mănăstirea „Noul Varlaam”, unde vom susține concerte. Pe lângă promovarea muzicii psaltice, proiectul vizează și o parte de studiu, vizitarea comunităților ortodoxe finlandeze, participarea la tabere, precum și schimbul de experiență cu asociații, organizații și centre de tineret din Finlanda”.

Comentarii Facebook


Știri recente