Seară duhovnicească în Parohia Măru

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului s-a aflat miercuri, 26 martie 2014, în mijlocul credincioșilor din Parohia Măru, Protopopiatul Caransebeș. Cu acest prilej chiriarhul înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit slujba Vecerniei în biserica parohială cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”. La slujbă au participat alături de autoritățile locale un număr însemnat de credincioși dintre care foarte mulți copii și tinerii îmbrăcați în costume populare specifice Văii Bistrei. La final elevii de la Școala Gimnazială din Măru au prezentat un buchet de pricesne și poezii specifice Postului Mare. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. Toți cei prezenți au primit din partea ierarhului iconițe și pliante având ca temă Taina Sfintei Spovedanii și Taina Sfintei Euharistii.

Preasfințitul Părinte Lucian, în cuvântul adresat credincioșilor, a arătat că trebuie să purtăm crucea cu demnitate și responsabilitate și să ne încredințăm rugăciunilor Maicii Domnului: „În această săptămână a fost Praznicul Bunei Vestiri și ne-am închinat și Sfintei Cruci în duminica care a trecut. Viața noastră spirituală se desfășoară între rugăciunile Maicii Domnului și iubirea cu care ne îmbrățișează Mântuitorul Iisus Hristos, Care și-a întins mâinile pe Crucea Golgotei. Cu demnitate și cu responsabilitate trebuie să ne purtăm crucea și să ne încredințăm rugăciunilor Maicii Domnului, care ne ajută. Așa cum a plâns și s-a rugat pentru fiul ei, Domnul Iisus Hristos, atunci când urca cu crucea în spate, tot așa se roagă și pentru noi, care suntem fii lacrimilor ei, ca să putem să ducem crucea până la sfârșitul vieții noastre”.

Biserica parohială cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, din localitatea Măru, a fost târnosită în anul 1937 de către episcopul Vasile Lăzărescu, pe vremea arhipăstoririi istoricei eparhii a Caransebeșului. Aceasta adăpostește un odor de mare preț, icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni. Icoana este datată în anul 1520, a fost pictată în muntele Athos și ulterior a fost dăruită Parohiei Măru. Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni a rămas în inimile și la evlavia credincioșilor prin minunile pe care le-a făcut salvând din primejdii satul și tămăduind bolnavii care s-au închinat înaintea ei cu credință. Icoana de la Măru este purtată în fiecare an în pelerinaj la praznicul „Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul”, de la Parohia Măru la hramul Schitului Poiana Mărului.

(Articol realizat de Diac. Pavel Canea și Darius Herea)

Comentarii Facebook


Știri recente