Seară duhovnicească la Parohia Cintei, Arhiepiscopia Aradului

În Parohia Cintei, din Arhiepiscopia Aradului, Săptămâna a V-a din Postul Mare este o săptămâna specială, la care de mai mulți ani, răspunzând invitației Părintelui Paroh Nicu Breda și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, participă diferiți invitați: ierarhi, duhovnici, profesori de teologie și preoți, la serile duhovnicești organizate aici.

Săptămâna duhovnicească din acest an (2016), ajunsă la ediția a XV-a, a fost inaugurată duminică seara, de Chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, care a participat la slujba Vecerniei și a rostit un cuvânt de învățătură, apreciind activitatea misionar-pastorală bogată care se desfășoară în această parohie.

Marți, 12 aprilie 2016, în cea de a treia zi a acestei săptămâni, invitatul serilor duhovnicești de la Parohia Cintei a fost Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, care a participat pentru a doua oară la un eveniment de acest fel, după slujirea de anul trecut, potrivit Biroului de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Ierarhul a săvârșit slujba Vecerniei, împreună cu Părintele Paroh Nicu Breda și cu Diaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Giula și a ținut un cuvânt de apreciere și încurajare pentru credincioșii, de diferite vârste, între care s-au numărat și mulți copii, care au luat parte la această slujbă. Credința, rugăciunea, postul, rânduielile Sfintei Biserici Ortodoxe Române și viața trăită împreună cu Dumnezeu sunt lucruri foarte importante în viața noastră, a tuturor, pe care trebuie să le cunoaștem mai bine, să le apreciem și să le transmitem copiilor și tinerilor ca pe o comoară de mare preț.

Preotul Paroh Nicu Breda a adus mulțumire ierarhului pentru prezență și cuvântul de învățătură și a subliniat faptul că aceste manifestări privesc în primul rând viitorul tinerilor și al acestei parohii și sunt organizate, de asemenea, în contextul anului educației religioase a tineretului creștin ortodox. A fost anunțat, de asemenea, programul slujirilor pentru celelalte zile ale săptămânii, care îi are, între invitați, pe Părintele Profesor Constantin Rus, de la Facultatea de Teologie din Arad, Părintele Arhimandrit Teofan Mada, Vicarul Eparhial al Arhiepiscopiei Aradului, Părintele Protosinghel Iustin Popovici, Consilierul Cultural al aceleiași Arhiepiscopii, Părintele Arhimandrit Justinian Tibil, Starețul Mânăstirii Teiuș, din Episcopia Caransebeșului, dar și pe preoții din Cercul Misionar 3, al Arhiepiscopiei Aradului, care își vor desfășura două dintre întâlnirile lor în cadrul acestei săptămâni duhovnicești.

Prezența ierarhului și a clericilor din Ungaria la seara duhovnicească de la Parohia Cintei exprimă totodată și bunele relații, de vecinătate, care se stabilesc în astfel de împrejurări, dincolo de granițe, între credincioși care aparțin aceleiași Biserici Ortodoxe Române, iar la final, toți participanții au fost miruiți de ierarh și au primit binecuvântare.

Părintele Nicu Breda este Paroh la Cintei începând din anul 2001, iar din anul următor a început seria săptămânilor duhovnicești în această parohie. Între anii 2002-2012 a fost și Profesor de Patrologie, la Facultatea de Teologie din Arad, iar între 2010-2012, Protopopul Aradului.

Parohia Cintei dispune de o biserică din zid, care a fost construită în anul 1863 și este închinată Înălțării Domnului, iar aici trăiesc actualmente aproximativ 300 de familii ortodoxe și un număr de 220 de copii, care învață la Grădinița și Școala Generală cu clasele I-VIII, din localitate.

Comentarii Facebook


Știri recente