Seară de colinde românești la Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria și la Reședința Episcopală din Giula

În preajma Crăciunului colindele românești au răsunat din nou în casele românilor și în instituțiile românești din Ungaria. În organizarea Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU), la sediul din Giula al acestei instituții și cu sprijinul Autoguvernării Românești Locale, Corul giulan „Pro Musica”, dirijat de Domnul Adrian Bughi, din Arad, a oferit vineri, 20 decembrie 2013, tradiționalul concert de colinde, după cum aflăm de la Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

La acest eveniment a participat Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Domnul Consul General Florin Trandafir Vasiloni și Domnul Consul Dragoș Țigău, de la Consulatul General al României din Giula, Doamna Eva Iova Șimon, Directorul Săptămânalului „Foaia Românească”, Doamna Maria Gurzău Czegledi, Directorul Liceului Românesc din oraș, alți conducători de instituții românești și mulți giulani, care au dorit să se împărtășească de frumusețea colindului românesc, adus la poarta sufletelor lor de către renumitul Cor giulan „Pro Musica”, care a luat ființă în anul 1991, sub bagheta cunoscutului și îndrăgitului dirijor Gheorghe Flueraș, din Arad. Coordonatorul și managerul corului este artistul plastic Ștefan Oroian, din Giula. Timp de peste două decenii Corul „Pro Musica” a participat la numeroase concerte și festivaluri în Ungaria, dar și în alte țări, precum România, sau Grecia și a primit mai multe premii: în anul 2003, din partea Primăriei locale, a primit premiul „Pentru cultura orașului Giula”; în anul 2006 a cucerit medalia de aur la Festivalul de Colinde de la Orșova; în 2011 a fost recompensat pentru întreaga sa activitate cu premiul „Galei minorităților”, iar în perioada 27-29 aprilie 2012, a participat la cea de-a XX-a ediție a Festivalului Coral Internațional „Ion Vidu” din Lugoj. Sub genericul „Viva la Musica”, Corul a organizat la Giula, în mai mulți ani consecutiv, festivaluri de muzică sacră și laică, la care a invitat și coruri din România. Astfel încât, sub conducerea Domnului Gheorghe Flueraș, Corul „Pro Musica” a ajuns o emblemă și un cor de suflet al comunității românești din Giula. De aproximativ 3 ani conducerea corului a fost preluată de tânărul Adrian Bughi, un vrednic ucenic și urmaș al Domnului Profesor Gheorghe Flueraș.

Concertul de colinde a fost moderat de Părintele Aurel Becan, Protopop de Seghedin și membru în prezidiul UCRU, iar cuvinte de salut, de apreciere la adresa corului și despre semnificația Sărbătorii Nașterii Domnului, dimpreună cu urările cuvenite, au fost adresate invitaților de către Preasfințitul Părinte Siluan și Domnul Consul General Florin Trandafir Vasiloni.

În ritmul minunatelor colinde românești s-au lăsat antrenați și copilașii prezenți la concert, care au emoționat și au impresionat toată asistența. La final, toți cei prezenți au fost invitați la o agapă comună, cu tradiționalul cozonac românesc.

Tot în aceeași seară, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, alături de ceilalți viețuitori de la Centrul Eparhial, a primit cu bucurie pe colindătorii Corului „Pro Musica” în Paraclisul Episcopal din Giula, binecuvântând munca susținută a corului și dorindu-i viață îndelungată și rodnică și pe mai departe. În aceeași atmosferă de sărbătoare și monahiile de la Centrul Eparhial au cântat, la rândul lor, câteva colinde pentru distinșii oaspeți și colindători.

Toți colindătorii au primit la final daruri din partea Ierarhului, care le-a urat acestora Sărbători fericite!

Comentarii Facebook


Știri recente