Dialogul dintre Biserica Ortodoxă și Bisericile Vechi Orientale a fost reluat zilele acestea, după 31 de ani, la Cairo.
Întâlnirile preliminare ale Comisiei mixte de dialog au loc în perioada 16-17 septembrie la Mănăstirea Abba Bishoy din Cairo, așezământ monahal aparținând Bisericii Copte, și sunt co-prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Emanuel, Mitropolitul Calcedonului din cadrul Patriarhiei Ecumenice.
Lucrările au ca obiectiv prezentarea modului în care documentele emise în cadrul întâlnirilor preliminare din 1964, 1971 și a întâlnirilor oficiale din 1985 și 1993 au fost și sunt receptate, precum și prezentarea de rapoarte privind identificarea unor perspective viabile care să contribuie la dezvoltarea și consolidarea relațiilor intercreștine.
Delegația Patriarhiei Române este formată din Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și pr. Viorel Ioniță, consilier patriarhal onorific.
„Lucrările propriu-zise au debutat prin prezentarea unui raport din partea fiecărei delegații privind stadiul actual al dialogului, mai ales din perspectivă practică, în comunitatea reprezentată”, a declarat Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul pentru Trinitas TV.
„Pe marginea acestor rapoarte s-au cerut anumite lămuriri sau s-au adăugat anumite elemente, în așa fel încât dialogul să meargă mai departe și să fie identificate direcții prin care nu doar să se actualizeze ceea ce s-a întâmplat pe parcursul celor mai bine de 60 de ani de dialog, ci mai ales să se contribuie la un viitor fructuos al acestei apropieri necesare într-o lume dezbinată.”
În a doua zi a întâlnirii au fost dezbătute principalele probleme etice cu care lumea contemporană se confruntă și au fost identificate strategii comune pentru rezolvarea lor.
„Avem nădejdea ca întâlnirea să fie un plus nu doar teologic, ci și practic, în sensul necesității de a avea o voce comună față de realitățile contemporane, sub toate aspectele pe care acestea ni le pot propune”, a adăugat ierarhul.
De asemenea, la finalul sesiunilor de lucru va fi publicată o declarație comună cu privire la stadiul actual al dialogului.
Scopul întâlnirilor
Într-un interviu pentru Ziarul Lumina, pr. Viorel Ioniță, consilier patriarhal onorific, a vorbit despre istoria dialogului dintre Biserica Ortodoxă și Bisericile Vechi Orientale, precum și despre lucrările comisiei de dialog.
„Dialogul teologic oficial dintre Biserica Ortodoxă și Bisericile Vechi Orientale a fost pregătit prin desfășurarea a patru întruniri neoficiale între anii 1964 și 1971, după care au urmat alte patru întruniri oficiale între anii 1985 și 1993.”
„Din partea Bisericii Ortodoxe Române va fi prezentat mai întâi felul în care au fost receptate rezultatele acestui dialog la nivelul Sfântului Sinod al Bisericii noastre, apoi modul în care au fost făcute cunoscute rezultatele respective în cercuri foarte largi din sânul acestei Biserici, prin studii și cărți publicate de diferiți teologi români”, a adăugat părintele profesor.
Totodată, pr. Viorel Ioniță a menționat că pr. Dumitru Stăniloae a participat, în anul 1971, la o întrunire de evaluare a dialogului la Addis Abeba, Etiopia, în urma căreia a publicat patru studii referitoare la perspectivele de apropiere dintre Biserica Ortodoxă și Bisericile Vechi Orientale.
Foto credit: Ziarul Lumina