Se lucrează la subsolurile 2 și 1 ale Catedralei Mântuirii Neamului

Lucrările pe șantierul Catedralei Mântuirii Neamului se desfășoară în ritm susținut, în schimb de zi și de noapte, pentru finalizarea subsolului 2 și a subsolului 1 până la sfârșitul lunii noiembrie. În unele locuri armătura metalică rigidă a depășit cota 0 și ne oferă o viziune asupra etapelor care vor urma după sfârșitul lunii noiembrie la construirea viitoarei Catedrale patriarhale.

Pentru construirea planșeelor, a stâlpilor, a coloanelor și a pereților structurali care dau formă subsolurilor 2 și 1 ale Catedralei Mântuirii Neamului se folosesc cantități impresionante de armătură simplă și armătură rigidă. Echipele de muncitori lucrează contracronometru la montarea și sudarea armăturilor pentru a nu întârzia lucrările de cofrare și betonare. Inginerul Ion Ion, responsabil cu controlul calității de la firma constructoare Bog’Art, ne-a spus că principalele lucrări pe șantier sunt cele de armare, cofrare și betonare. ‘Numai cineva care vede complexitatea acestor structuri metalice, care au în componența lor bare de oțel BST 500 și armătură rigidă BAR, poate înțelege că aceste lucrări succesive de armare, cofrare și betonare sunt deosebit de complicate și necesită foarte mare atenție și precizie’, explică inginerul. Nivelul cel mai avansat al lucrărilor se află în zona de vest a construcției unde în parte subsolul 2 a fost terminat și a fost turnat planșeul la cota minus 6,80 metri, iar acum lucrările de armare se desfășoară la elementele verticale ale subsolului 1.

Potrivit Ziarul Lumina, săptămâna aceasta se pregătește montarea eșafodajelor și apoi a armăturii aferente grinzilor și planșeului pentru a se betona și placa de la cota 0, care practic încheie lucrările la infrastructura catedralei, fapt care constituie și obiectivul principal al constructorului. ‘În legătură cu stadiul lucrărilor, putem spune că se continuă armarea, cofrarea și se execută secvențial turnarea plăcii la cota minus 6,80 metri. S-a montat structura metalică rigidă, cam 80% la subsolul 2, în același timp se armează, se cofrează și se betonează elementele verticale de la cota minus 6,80 metri către cota 0, adică la subsolul 1. Am început deja montarea eșafodajelor pentru cofrarea plăcii de la cota 0’, a mai precizat inginerul Ion Ion.

Un alt punct de lucru important la subsolul 2 este în zona de răsărit, unde lucrările la construirea criptelor sunt aproape finalizate. ‘În același timp, ne îndreptăm spre zona altarului cu închiderile la pereții perimetrali exteriori și interiori în zona criptelor și cu turnarea acestora. Cam în două săptămâni se va încheia turnarea betonului. Și în această zonă ne axăm pe armarea, cofrarea și betonarea elementelor verticale, înaintând secvențial către cota 0’, ne-a explicat inginerul.

Dacă în partea de vest se lucrează la placa superioară a subsolului 2 și la elementele verticale ale subsolului 1, în partea centrală a subsolului 2 lucrările principale se desfășoară la sala polivalentă de 1.684 de metri pătrați, la pereții structurali și la stâlpii de diferite dimensiuni și forme. Această sală având deschiderea foarte mare, elementele de susținere din conturul acesteia sunt foarte complexe și solide. ‘În această zonă armarea s-a făcut pe diafragme, nuclee, pereți structurali și sunt prevăzute structurile din care se vor naște arcele sălii polivalente. La subsolul 2 se observă stâlpii rotunzi din dreptul cărora se formează arcadele. Sala polivalentă are o înălțime de 11 metri și va fi practic o mare secțiune care se continuă din subsolul 2 în subsolul 1’, a spus ing. Ion Ion.

Lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului pot fi sprijinite la orice parohie și mănăstire din cuprinsul Patriarhiei Române. Pentru depunere numerar sau virament bancar există următoarele conturi ale Patriarhiei Române: Cont BCR (LEI): RO53 RNCB 0075 0048 9503 0109 Sucursala sector 4, București; Cont BCR (EUR): RO96 RNCB 0075 0048 9503 0111 Sucursala sector 4, București; Cont BCR (USD): RO26 RNCB 0075 0048 9503 0110 Sucursala sector 4, București. Pentru mai multe informații puteți consulta adresa de internet www.catedralaneamului.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente