Se împlinesc 73 de ani de la trecerea la Domnul a Episcopului Grigorie Leu

La 1 martie 1949 trecea la Domnul Episcopul Grigorie Leu, întâistătător al eparhiilor Argeșului și Hușilor. În timpul activității sale pastorale a fost un anticomunist convins, împotrivindu-se măsurilor impuse de regim.

Episcopul Grigorie Leu s-a născut în data de 2 mai 1881 în județul Vaslui. După ce a studiat la Seminarul inferior de la Roman și superior „Veniamin” din Iași, a urmat cursurile Facultății de Teologie din București.

Între anii 1910-1916 a fost încredințat preot spiritual la Seminarul „Central” din București, iar odată cu începerea Primului Război Mondial în România, în 1916, a îndeplinit atribuții de preot militar.

După terminarea războiului, este ales director al Seminarului Teologic din Ismail, pe care îl conduce vreme de 6 ani, până în 1924, când este numit Arhiereu vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

În data de 30 aprilie 1936 a fost ales Episcop al Argeșului, iar patru ani mai târziu, în 1940, a fost transferat în Episcopia Hușilor, pe care o păstorește până la 5 februarie 1949.

Circumstanțele trecerii sale la Domnul au ridicat multe semne de întrebare. Recent, printr-o anchetă demarată la inițiativa Episcopiei Hușilor s-a dovedit faptul că Episcopul Grigorie Leu a fost otrăvit în timpul unei vizite la Guvern, din cauza împotrivirii sale față de regimul comunist.

În data de 25 februarie, Episcopul Grigorie Leu a fost chemat la Guvern de președintele Consiliului de Miniștri, Petru Groza, pentru consultări cu privire la demersurile repetate ale episcopului. Înainte de plecare, a fost invitat de către prim-ministru la o masă protocolară. Îndreptându-se spre casă, a început să se simtă rău, dându-și astfel seama că a fost otrăvit.

La scurt timp, starea Episcopului s-a agravat. A trecut la Domnul în dimineața zilei de 1 martie 1949.

Comunicatul integral al anchetei privind circumstanțele otrăvirii Episcopului Grigorie Leu poate fi citit aici.

Foto credit: Episcopia Hușilor

Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente