Se împlinesc 64 de ani de la semnarea tratatului privind funcționarea Uniunii Europene

Belgia, Germania, Franța, Italia, Luxemburg și Țările de Jos semnau în 25 martie 1957, la Roma, Tratatul de instituire a Comunității Economice Europene (CEE) „pentru a acționa în vederea integrării și a creșterii economice prin intermediul comerțului”. Se împlinesc 64 de ani de la evenimentul istoric.

Tratatul de la Roma a fost modificat de mai multe ori, iar în prezent este denumit Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, se menţionează pe pagina oficială a Parlamentului European.

Tratatul semnat în 1957, principala sursă a legislaţiei comunitare, a creat o piață comună bazată pe libera circulație a bunurilor, persoanelor, serviciilor şi capitalurilor.

Tratatul a fost semnat în paralel cu un al doilea tratat, de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice (Euratom).

Uniunea Europeană

Uniunea Europeană va împlini anul acesta, în data de 1 noiembrie, douăzeci şi opt de ani de la înfiinţare, prin intrarea în vigoare a Tratatului de la Maastricht.

Documentul a fost semnat în data de 7 februarie 1992 de cele 12 state care formau la acea dată construcţia comunitară: Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania şi Marea Britanie.

Aderarea României la Uniunea Europeană a avut loc la 1 ianuarie 2007.

Această dată a fost propusă la summitul de la Salonic din 2003 și confirmată la Bruxelles pe 18 iunie 2004.

România a semnat Tratatul de aderare în data de 25 aprilie 2005 la Abația Neumünster din Luxemburg.

Foto credit: Europe Direct Alba Iulia

Comentarii Facebook


Știri recente