Se împlinesc 6 ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Petroniu Tănase

Astăzi, 22 februarie 2017 se împlinesc 6 ani de când Părintele Protosinghel Petroniu Tănase a trecut la cele veșnice.

Părintele Petroniu Tănase (1914-2011) a fost unul din marii duhovnici români, stareţ al schitului românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos.

Părintele Petroniu s-a născut în anul 1914, în comuna Farcașa, județul Neamț. A intrat de tânăr în obștea Mănăstirii Neamț, unde a fost călugărit la data de 22 septembrie 1942.

De la Neamț a fost trimis la Mănăstirea Antim din București, pentru studii. A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă, urmând apoi și cursuri de Matematică și Filozofie. În anul 1947 a fost hirotonit ieromonah pe seama Catedralei Patriarhale și apoi trimis profesor la Seminarul monahal de la Mănăstirea Neamț, la Catedra de Omiletică, Catehetică și Pedagogie.

A urmat o perioadă grea pentru călugărul misionar care a suferit din pricina regimului totalitar. A fost nevoit să plece de la Neamțu, în anul 1959. În anul 1964 s-a retras în obștea Mănăstirii Sihăstria, unde a viețuit până în anul 1978, când și-a îndreptat pașii spre Schitul Românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos.

După șapte ani, în 1984 a fost ales egumen al acestui schit, contribuind la renașterea administrativă și duhovnicească a comunității. În Sfântul Munte a fost cunoscut drept un mare duhovnic și căutat de mulți pentru sfaturi și rugăciuni. A renunțat la stăreție la începutul anului 2011 din cauza vârstei înaintate.

În data de 22 februarie 2011, la vârsta de 94 de ani, a trecut la Domnul și a fost înmormântat în cimitirul Schitului Prodromu.

Comentarii Facebook


Știri recente