Se împlinesc 156 de ani de la nașterea primului patriarh al României, Miron Cristea

În data de 18 iulie se împlinesc 156 de ani de la nașterea primului patriarh al României, Miron Cristea.

Născut în anul 1868 la Toplița, în județul Harghita, Miron Cristea a urmat cursurile Institutului Teologic-Pedagogic din Sibiu, între anii 1887-1890, iar după absolvire a profesat pentru o scurtă perioada la Școala confesională din Orăștie.

A fost hirotonit diacon în anul 1901 și călugărit un an mai târziu la Mănăstirea Hodoș-Bodrog. Doi ani mai târziu a fost hirotonit ieromonah, în data de 13 aprilie 1903, iar în anul 1908 a fost ridicat la rangul de protosinghel.

În data de 13 aprilie 1909, a fost ales Episcop al Caransebeșului, fiind întronizat în data de 8 mai 1910. Ulterior, în data de 18 decembrie 1919 a fost ale Mitropolit Primat al României și înscăunat un an mai târziu.

În demnitatea de patriarh a fost ales în data de 4 februarie 1925, atunci când Sfântul Sinod a luat hotărârea de înființare a Patriarhiei Române.

Totodată, între anii 1927-1930, a fost membru al regenței, iar în ultimii doi ani ai vieții a fost prim ministru al Guvernului României.

În calitate de Mitropolit Primat, Miron Cristea, în ședința de lucru a Sfântului Sinod din 4 februarie 1925, a exprimat dezideratul înălțării unei Catedrale Naționale, proiect concretizat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

În timpul patriarhatului său au fost construite Palatul și Reședința Patriarhală și a fost restaurată în totalitate Catedrala patriarhală.

În data de 7 iunie 1919 a devenit membru de onoare al Academiei Române.

Printre realizările de ordin cultural ale Patriarhului Miron se numără şi teza sa de doctorat despre Eminescu, lucrare tipărită mai întâi în limba maghiară şi tradusă apoi de Mitropolitul Antonie Plămădeală care a descoperit-o şi a publicat-o la începutul anilor 80.

Primul Patriarh al Bisericii noastre a trecut la cele veșnice în data de 6 martie 1939, fiind înmormântat în Catedrala patriarhală.

Foto credit: Public Domain


Știri recente

Congresul Național „Hristos Împărtăşit Copiilor” are ca temă tradiția și noutatea în activitatea catehetică parohială

Activităţile catehetice desfășurate de Biserică prin intermediul parohiilor vor fi abordate la Congresul Naţional „Hristos Împărtăşit Copiilor”, organizat de Sectorul teologic-educaţional al Administraţiei Patriarhale la Centrul Social-Pastoral „Sfânta Cruce” – Mănăstirea Caraiman în perioada 23-25…