Scuze din partea Patriarhului Serbiei pentru comunitatea musulmană

Patriarhul sârb, Irineu, a cerut scuze cetățenilor musulmani pentru recentele sale declarații în care a vorbit de Islam cu o oarecare imprudență, informează b92.net, citat de „Ziarul Lumina”. Într-un comunicat emis de secretariatul său, Patriarhul a precizat faptul că actuala sa poziție asupra Islamului este dictată de o apreciere față de această religie, pentru identitatea, demnitatea și integritatea musulmanilor ca persoane, pentru întreaga comunitate ca un întreg și pentru această religie ca una dintre cele mai importante ale lumii.

Explicând faptul că declarația sa a fost scoasă din context, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Serbiei a menționat faptul că publicația Blic, cotidian belgrădean care a realizat interviul cu pricina, a tăiat începutul și sfârșitul declarației, în care spunea că „toți suntem creația lui Dumnezeu și, în consecință, suntem chemați să biruim toate diferențele dintre noi prin iubire și să trăim împreună în dragoste și respect reciproc.”

„Îmi exprim regretele mele cele mai adânci față de interviul publicat și față de consecințele sale și le cer scuze sincere musulmanilor – frații noștri creați ca și noi”, a afirmat săptămâna trecută Irineu. În interviul realizat în urmă cu două săptămâni, Patriarhul de la Belgrad a evaluat filosofia islamică afirmând că musulmanii, atunci când sunt puțini, știu cum să se comporte și să fie corecți, dar atunci când predomină sau sunt mai mulți exercită presiune. Comunitatea islamică a reacționat vehement la această poziție, cerând scuze oficiale. „Este incredibil că noul patriarh își începe misiunea cu declarații lipsite de scrupule față de Islam, o religie cu peste un milliard de credincioși în întreaga lume. Este evident că declarația sa cheamă la genocid, pentru că arată indiscuutabil că musulmanii sunt acceptabili în ochii patriarhului doar în măsura în care sunt o minoritate și își trăiesc viața cu capetele plecate. Dacă liderul Bisericii Ortodoxe Sârbe dorește un minim dialog cu reprezentanții musulmani, așteptăm scuze categorice”, s-a spus într-o declarație de presă a comunității musulmane din Serbia. De altfel, după apariția comunicatului de presă în care Patriarhul Irineu cerea scuze, reprezentanții musulmanilor au emis și ei o declarație în care au afirmat că „doar Dumnezeu este fără de păcat. Oamenii greșesc și când o fac blasfemiază pe Dumnezeu. Dumnezeu este mulțumit când un om își revine și cere iertare. Dumnezeu este și mai mulțumit când un om îl iartă pe semenul său, așa că Veți fi iertat, astfel încât Cel Atotputernic ne întărește în a nu fi plini de resentimente unii față de alții și în a face ca viața noastră în comun să fie dominată de pace și respect”.

Comentarii Facebook


Știri recente