Scriitorul Nicolae Dabija, comemorat la Chişinău | „Ştia să presare dragostea de neam şi încrederea într-un viitor mai bun”

Scriitorul Nicolae Dabija a fost comemorat sâmbătă la locul său de odihnă, Cimitirul central din Chișinău. El a trecut în veşnicie la 12 martie 2021.

Slujba de pomenire a fost oficiată de Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud, în prezenţa mai multor clerici din Eparhie şi a membrilor familiei.

Părintele Episcop a adresat un cuvânt de încurajare familiei îndoliate şi a îndemnat ca proiectele scriitorului să fie continuate.

„Trebuie să privim spre bărbații neamului ca spre cei mai demni fii ai Bisericii și să le urmăm exemplul în activitățile noastre”.

„Domnul Nicolae Dabija a avut un rol în formarea tinerii generații, știind să presare în sufletele contemporanilor dragostea de neam, încredere într-un viitor mai bun și mai ales dorința cunoașterii istoriei și exprimarea realităților triste prin care am trecut în perioada sovietică Basarabia”.

„Domnia sa evoca adesea abuzurile făcute de sovietici, deportările și decimarea intelectualilor, a oamenilor harnici și efectele nefaste pentru generația de după Al doilea Război Mondial pentru cultura și identitatea noastră”.

Tot sâmbătă, Episcopul Veniamin a oficiat slujba de pomenire și pentru preotul poet Alexei Mateevici de la a cărui naștere s-au împlinit 133 de ani în ziua de 16 martie anul acesta.

„Deşi a avut o viață scurtă, de doar 29 de ani, preotul Alexei Mateevici a marcat epoca sa prin contribuția adusă la dezvoltarea limbii și a culturii române, dar și prin slujirea cu devotament a Bisericii”.

„Să ne rugăm pentru sufletele lor și să continuăm proiectele și idealurile lor”, a îndemnat Preasfinţitul Părinte Veniamin.

Citeşte şi: Mitropolitul Petru: Scriitorul Nicolae Dabija a fost un om al smereniei, al credinței și al culturii

Foto credit: Facebook / Episcopia Basarabiei de Sud


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente