Scos din școală, Hristos s-a refugiat în închisoare – Mitropolitul Banatului despre isihasm în perioada comunistă

Specificul spiritualității carpatine a fost evidențiat joi, 23 mai 2019, la Mănăstirea Timișeni – Șag în cadrul Simpozionului Național de Teologie „Isihasm și spiritualitate filocalică în Tradiția teologică românească”.

Moderatorul evenimentului a fost Mitropolitul Ioan al Banatului, care a evidențiat în mod special spiritualitatea românească în timpul regimului comunist ateu.

„Unde S-a dus Hristos după ce a fost scos din școală? S-a refugiat în închisoare”, a semnalat ierarhul. „Hristos n-a părăsit România. Mai-marii vremii au vrut să-L alunge din țară, însă El S-a refugiat în închisorile din vremea aceea care au ars ca niște torțe vii”.

Pe aceeași temă a vorbit și pr. conf. univ. dr. Gheorghe Holbea care a susținut la Timișeni-Șag referatul „Isihasmul, cale de transfigurare a suferinței în timpul persecuției comuniste”. Profesorul Facultății de Teologie din București a amintit de Mișcarea „Rugul Aprins”.

„Este minunat faptul că în plină epocă de teroare comunistă la București, la Mănăstirea Antim înflorește o mișcare duhovnicească în care se întâlnesc duhovnicii și intelectualii. Este o mișcare duhovnicească unică”, a spus Pr. Gheorghe Holbea potrivit Trinitas TV.

Simpozionul s-a bucurat de participarea a numeroase cadre didactice de la Facultăţile de Teologie Ortodoxă din București, Sibiu, Cluj-Napoca, Arad, Alba Iulia, dar și a mai multor cercetători, doctori și doctoranzi în domeniul teologiei ortodoxe din țară și din Marea Britanie.

Foto credit: Mitropolia Banatului

Comentarii Facebook


Știri recente