Şcoala este o cruce frumoasă care ne formează ca oameni – PS Varlaam Ploieşteanul

„Astăzi începe şcoala. Nu este uşor să înveţi, să studiezi, să te trezeşti dimineaţa să mergi la şcoală, să înveţi lecţiile. Dar este o cruce frumoasă care ne formează ca oameni”, a afirmat la Patriarhie Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul în ziua Înălţării Sfintei Cruci.

Crucea de părinte, crucea căsătoriei

Episcopul vicar patriarhal a vorbit la Sfânta Liturghie oficiată în „Baldachinul Sfinţilor” din apropierea Catedralei Patriarhale despre crucea de părinte, crucea căsătoriei, dar şi despre alte cruci.

„Nu este lucru uşor ca să creşti 1, 2, 3 copii, dar este o cruce frumoasă, pe care au purtat-o părinţii noştri şi cărora le datorăm viaţa”.

„Crucea căsătoriei – de care fug foarte mulţi tineri astăzi, neasumându-şi acestă răspundere – este grea, pentru că viaţa ta devine viaţa partenerului tău de viaţă şi împreună grija comună trebuie revărsată cu iubire asupra rodului căsătoriei care reprezintă copiii”.

„Mai sunt şi alte cruci greu de purtat precum crucea bolii, crucea văduviei, crucea orfanului, dar prin împlinirea legii lui Hristos noi răspundem la iubirea Lui nesfârşită, deoarece Hristos spune: Cel ce are poruncile Mele şi le păzeşte, acela este care Mă iubeşte; iar cel ce Mă iubeşte pe Mine va fi iubit de Tatăl Meu şi-l voi iubi şi Eu şi Mă voi arăta lui (Ioan 14:21)”.

„Să ne încredinţăm Domnului şi să-L rugăm să ne dăruiască putere ca niciodată să nu ne prăbuşim sub greutatea crucilor pe care le avem de dus în lumea aceasta încrezători ca şi Nicolae Iorga care a spus că Dumnezeu care dă oamenilor cruci de purtat dă şi umeri pe măsura acestor cruci”, a îndemnat Preasfinţia Sa.

Copii participanţi la Sfânta Liturghie. Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Rugăciuni la început de an şcolar

Întrucât astăzi a început noul an şcolar preuniversitar, ierarhul s-a rugat pentru elevi şi profesori.

„Dumnezeu să le lumineze elevilor mintea spre primirea învăţăturilor bune şi folositoare, să le dea discernământul de a alege dintre ceea ce este folositor şi ceea ce este inutil sau chiar dăunător formării lor intelectuale şi sufleteşti”.

„Dumnezeu să le dăruiască profesorilor râvnă şi jertfelnicie în această nobilă activitate de formare intelectuală şi sufletească a tineretului acestei ţări”.

Părintele Episcop a atras atenţia că procesul de învăţământ nu trebuie lăsat numai în grija profesorilor şi a învăţătorilor.

„Trebuie să contribuim cu toţii la acest anevoios, dar plin de satisfacţii proces al formării tinerilor după chipul lui Hristos”.

„Cu toţii trebuie să ajutăm la formarea acestei tinere generaţii într-o vreme în care ea este încercată fie cu greutăţile pandemiei, care pune mari probleme procesului educational, cât şi prin ispitirile acestea care vin prin influenţa tuturor formelor de tehnologie care pe lângă faptul că pot fi folositoare, adeseori mai ales pentru copiii care nu au maturitate suficientă ele pot deveni prilej de sminteală, de pierdere a vremii şi mai ales de greşire a drumului pe care trebuie să meargă”.

Paraclisier oferind anafură credincioşilor. Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

”Orice copil – dar făcut familiei de Dumnezeu

PS Varlaam Ploieşteanul a mai afirmat că sărbătoarea de astăzi este una „a iubirii lui Dumnezeu arătată în cea mai excepţională formă – aceea a dăruirii Unicului Său Fiu să moară pe Crucea Golgotei pentru noi şi pentru a noastră mântuire ca noi să dobândim viaţa de veci şi Împărăţia Cerurilor” – şi ne îndeamnă:

„Să privim orice copil din lumea aceasta ca pe un dar făcut de Dumnezeu familiei”.

Iar acest dar „trebuie întors lui Dumnezeu sub forma unui copil care să fie aureolat de virtuţile creştine, pe care trebuie să le înveţe teoretic şi practic din sfaturile, dar din pilda vieţii părinţilor şi bunicilor”.

„În modul acesta crucea aceasta de soţ, de tată, mamă, părinte este o cruce împlinită care aduce la sfârşitul vieţii bucuria, răsplata şi binecuvântarea lui Dumnezeu Care doreşte ca toţi copiii să vină la El (Luca 18:16) şi să nu fie opriţi de nicio persoană sau putere din lumea aceasta”, a spus Părintele Episcop.

PS Varlaam Ploieşteanul binecuvântând credincioşii. Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Episcopul vicar patriarhal le-a transmis tuturor copiilor, elevilor, preşcolarilor învăţătorilor şi profesorilor lor, părinţilor şi bunicilor lor „mult ajutor de la Dumnezeu şi multă putere izvorâtă din puterea Crucii biruitoare asupra morţii şi a iadului, Crucea Mântuitorului nostru Iisus Hristos”.

„La mulţi ani şi succes tuturor elevilor, copiilor şi dascălilor lor în noul an şcolar!”, le-a urat Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul.

Mai multe imagini în Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene


Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente