Şcoala de Vară la Parohia Acriş, Vama Buzăului

La Parohia Acriş, Protopopiatul Întorsura Buzăului, s-a desfăşurat, în perioada 11-15 august, în cadrul celei de a doua ediții a Şcolii de vară, proiectul educaţional „Icoana din sufletul copilului” – pictură de icoane pe sticlă. La acest proiect au participat un număr de 40 de elevi din clasele I–VIII, din satul Acriş, informează Ziarul Lumina.

Instituţia coordonatoare a proiectului a fost Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Întorsura Buzăului, având ca parteneri Inspectoratul Școlar Județean Covasna, Parohia Acriş şi Primăria comunei Vama Buzăului.

La acest proiect au participat un număr de 40 de elevi din clasele I–VIII, din satul Acriş, care, sub îndrumarea cadrelor didactice, au învăţat meşteşugul pictării icoanelor pe sticlă şi s-au bucurat de activităţile recreative, specifice unei şcoli de vară, dintre care jocurile distractive în aer liber şi de interior, vizite la mănăstirile din zonă şi la Rezervaţia de zimbri din localitate. Anul acesta, față de prima ediție, organizatorii au încercat să îi iniţieze pe copii şi în meşteşugul încondeierii ouălor cu specificul zonei Buzaelor, în alb și roșu.

Obiectivele proiectului au fost deprinderea meşteşugului pictării icoanelor ortodoxe, a încondeierii ouălor, a cunoașterii învățăturii creștine și a unor datini specifice sărbătorilor creștine de mare însemnătate, cultivarea comportamentelor moral-religios (faptele bune, iubirea aproapelui, cinstea, generozitatea, ajutorul oferit celor nevoiaşi), dezvoltarea libertăţii de expresie a copiilor, îmbunătăţirea relaţiilor de comunicare şi inter-relaţionare între copii şi între copii şi adulţi, stimularea elevilor prin organizarea de expoziţii, concursuri, îmbunătăţirea imaginii şcolii în comunitate, îmbunătăţirea relaţiilor dintre şcoală, biserică şi autorităţile locale.

Un moment deosebit a fost lecţia dedicată Sfintei Teodora de la Sihla. Pentru aceasta copiii au vizitat Mănăstirea „Schimbarea la Față” – Sita Buzăului unde au luat contact cu viața călugărească a maicilor ce viețuiesc în acest loc. Şcoala de vară s-a bucurat de susţinerea cadrelor didactice Maria Tonie, Ana Urmă şi Emilia Ostafi, de ajutorul parohului Lihor Claudiu de la Biserica „Sfântul Simeon Stâlpnicul” din Acriş şi a unor sponsori care s-au îngrijit de procurarea materialelor necesare pentru activităţi, precum şi ca participanţii să se bucure de o masă caldă la prânz.

La Sfântă Liturghie oficiată în biserica parohială de praznicul Adormirii Maicii Domnului copiii au cântat la strană, s-au împărtăşit cu trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, apoi, în prezenţa tuturor credincioşilor participanţi la slujbă, a avut loc expoziţia de icoane şi răsplătirea muncii copiilor, prin bunăvoinţa primarului Chirilaş Tiberiu Nicolae, al comunei Vama Buzăului.

Comentarii Facebook


Știri recente