Școală de vară la Liceul Ortodox din Zalău

Preoții profesori ai Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” Zalău împreună cu alți credincioși cu spirit de jertfă au realizat pentru mai bine de o săptămână, zilnic, pe parcursul câtorva ore, un program specific unei „școala de vară”, concretizat în activități educative, îndeosebi în duhul credinței și moralei creștine, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

De foloasele acestei lucrări întru totul inovatoare în orașul Zalău, unde nu pare să existe vreo școală care să ofere program și activități gratuite pentru elevii ei pe perioada vacanței, au beneficiat aproximativ 40 de elevi din clasele primare de la Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” și din oraș.

Deoarece activitățile au fost gândite în duhul specific școlii și au țintit îndeosebi formarea unor atitudini cu puternic caracter moral, dintre temele abordate amintim: respectul și întrajutorarea; manifestarea concretă a iubirii creștine; prietenia; atașamentul față de valorile și tradițiile populare românești; influența negativă a violenței asupra vieții copiilor; importanța comunicării cu semenii; hărnicia etc.

Activități practice

În mod firesc, abordarea activităților de învățare a fost una mai puțin formală, astfel încât noile cunoștințe au fost transmise cât mai mult cu putință prin joc și activități practice, accentuându-se aplicarea lor în viața de zi cu zi a copiilor. Pentru a li se insufla elevilor hărnicia, răbdarea și pentru a le dezvolta spiritul creativ, au fost învățați elemente de bază în tehnica quilling, realizând apoi un tablou decorativ cu elemente creștine, care mai apoi să poată fi dăruit unei persoane dragi. Înspre a fi empatici și a-și dezvolta sentimente de solidaritate față de semenii lor, elevii au fost provocați, în cadrul unei activități cu puternic caracter ludic, să îndeplinească sarcini ce-i transpuneau în rolul unei persoane cu dizabilități (să descrie unui nevăzător frumusețea unei zi de vară sau să îndrume o astfel de persoană prin sfaturi verbale printr-o serie de obstacole; să comunice anumite stări unei persoane deficientă de auz prin gesturi; să ajute, folosind doar o singură mână, pe o altă persoană având aceeași deficiență, să realizeze o lucrare aparent banală precum legarea șireturilor etc.).

Printre activitățile care cereau multă concentrare și muncă au fost presărate momente în care copiii s-au jucat, au colorat, au cântat sau au realizat mai multe elemente creative în tehnica crafting (au realizat: îngerași; un lanț cu motive de rugăciune după modelul mătăniilor; măști personalizate; o inimă împletită în două nuanțe pentru a exemplifica inima omului unită cu cea a lui Dumnezeu; o „inimă-buzunar”, în care ei să așeze tot ceea ce realizează cu dragoste pe perioada școlii de vară etc.).

Bucuria de pe fețele copiilor, încântarea pe care au arătat-o pe parcursul activităților, relațiile de prietenie care s-au creat între ei și multe alte aspecte pozitive ale acestei „școli de vară” oferă certitudinea că lucrarea a fost una benefică, având roade bogate în sufletele celor mici.

Mai mult de atât, reușita din acest an oferă speranța că experiența va fi repetată și în vara anului viitor. Liceul, la inițiativa arhimandritului Antonie Pința, va organiza o „școală de vară” și pentru elevii din ciclul liceal, care se va desfășura în zilele următoare la Mănăstirea Sfânta Treime Bic.

Comentarii Facebook


Știri recente