Școala de vară de la Parohia Harșu, la final

Participanții înscriși la școala de vară, organizată de Parohia Harșu din Craiova, au fost premiați vineri, 4 iulie 2014, cu prilejul încheierii programului de lucru. Festivitatea a avut loc în prezența preotului paroh, Viorel Dică, ostenitor la centrul eparhial din Craiova în fruncția de consilier patrimoniu, după cum ne-a transmis diac. Ioniță Apostolache.

Peste 60 de copii cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani au luat parte la cursurile școlii de vară, organizate în Parohia „Sfinții Ioachim și Ana” – Harșu din Craiova, în perioada 23 iunie – 4 iulie. Alături de Asociațiile „Edulife” și „Schimbăm împreună”, Parohia Harșu a reușit cultive în sufletele copiilor dragostea de a învăța lucruri noi și totodată capacitatea de a descoperi în sfintele slujbe frumusețea adevărului de credință și specificul tradiției ortodoxe. Cu această dorință, preotul paroh, Viorel Dică, alături de doamna preoteasă, prof. Alina Dică și de alți oameni de bine, cadre didactice și educatori din Cetatea Băniei, au pus umărul, vreme de două săptămâni, la formarea tinerilor membrii ai Bisericii creștine. În acest sens, participanții au avut posibilitatea de a participa la activitățile pe grupuri, au dobândit noi cunoștințe de literatură, artă sau matematică, au luat parte la sfintele slujbe, au vizitat cele mai importante obiective culturale ale orașului.

„Rămâne sentimentul de curaj și de speranță”

În mare parte, activitățile au fost desfășurate în cadrul Centrului parohial „Sfântul Irodion de la Lainici”, aflat în curtea Bisericii Harșu. „Impactul proiectului a fost unul benefic în rândul participanților. În aceste două săptămâni de activitate, profesorii coordonatori, alături de voluntarii implicați, au reușit să dezvolte în rândul acestora, prin activitățile propuse, abilități de comunicare, de socializare, de exprimare a propriilor gânduri, au reușit să cultive simțul pentru frumos, pentru morala creștină, dragostea de cultură, educație și autoeducație. În urma acestui proiect rămâne așadar sentimentul de curaj și de speranță, văzând dorința copiilor și pasinea depusă pentru a învăța lucruri noi,dar și bucuria părinților, născută din această activitate. De aceea, gândurile noastre se îndreaptă deja spre anul viitor, când prin experiența câștigată, vom încerca să oferim o altă amploare acestei activități. În aceste două spătămâni de activități organizate aici, la Parohia Harșu, am trăit cu toții ceva din duhul școlilor organizate odinioară în pridvorul bisericii”, a spus preotul Viorel Dică, parohul Bisericii Harșu din Craiova.

Celor 40 de elevi înscriși pentru cursurile școlii de vară, la Parohia Harșu, li s-au adăugat 15 liceeni de la Clubul Interact din Craiova, precum și numeroși voluntari care s-au implicat activ în organizarea activităților. La finalul proiectului, copiii, voluntarii, sponsorii și coordonatorii activităților din proiect au primit daruri și diplome din partea organizatorilor. Premiul cel mare, oferit prin contribuția parohiei, va fi un pelerinaj la mănăstirile din Mehedinți și Gorj.

Tinerii, „o prioritate pentru viitorul Bisericii”

Bucuria lucrului împlinit a rodit în sufletele organizatorilor și copiilor care au luat parte la activitățile școlii de vară de la Harșu. „Marea noastră dorință este să ducem mai departe demersul început în urmă cu un de zile și alături de partenerii noștri, deja ne gândim la cea de a treia ediție. A fost o experiență frumoasă, care cu siguranță nu va fi uitată ușor de copii și nici de părinții acestora”, prof. Alina Dică, director al Asociației „Edulife”.

„Sunt sigură că această inițiativă va fi de mare folos tinerilor și copiilor din această parohie și nu numai. Mai mult, ea este un exemplu pentru celelalte parohii din orașul nostru spre, demonstrând că viitorul Bisericii sunt tinerii și de aceea educația lor creștină trebuie să fie totdeauna o prioritate”, Adriana Bursuc, președinta Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Creștine, filiala Craiova, formator în cadrul școlii de vară de la Parohia Harșu.

Comentarii Facebook


Știri recente