Școala de vară Credința altfel, la Moniom

În perioada 28 iulie – 3 august 2014 a avut loc în localitatea Moniom aparținătoare de municipiul Reșița, cea de-a doua ediție a școlii de vară „Credința altfel”, proiect derulat de Departamentul de tineret al Episcopiei Caransebeșului. Au luat parte 40 de copii cu vârste între 10-14 ani membrii ai centrelor de tineret din Reșița, Caransebeș, Oțelu Roșu, Bocșa, Oravița și Moldova Nouă, alături de membrii centrului de tineret „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din localitatea gazdă.

Activitățile derulate pe parcursul celor șapte zile au fost dintre cele mai diverse și au avut în prim plan atât formarea și educarea copiilor pe principii creștine, cât și oferirea unor alternative de petrecere a vacanței într-un mod plăcut și constructiv.

„Credința altfel” sau cum îl putem cunoaște pe Dumnezeu prin creația Sa

Programul derulat pe parcursul întregii săptămâni, a constat pe de-o parte în activități educative, de formare și cunoaștere, dar și în numeroase jocuri și concursuri pe echipe, precum și drumeții în natură. Copiii au avut posibilitatea să-L cunoască, așadar, pe Dumnezeu nemijlocit, atât în natură cât și în cadrul lecțiilor interactive, susținute de cadre didactice voluntare. Rugăciunea de dimineață și cea de seară au însoțit zilnic programul taberei, alături de participarea la Sfânta Liturghie, Taina Sfintei Spovedanii și la Paraclisul Maicii Domnului. Nu au lipsit discuțiile pe teme duhovnicești în cadrul serilor tematice, derulate sub deviza „Întreabă preotul”, în care copiii au avut posibilitatea să pună întrebări și să dialogheze cu formatorii taberei conduși de părintele Mihai Ciucur, inspector pentru activități cu tineretul al Episcopiei Caransebeșului.

Ateliere creație artistică, teatru și interpretare

O altă preocupare importantă a coordonatorilor taberei a fost oferirea de posibilități copiilor în a-și exprima și dezvolta imaginația și talentul artistic, atât în cadrul atelierelor de arte plastice, cât și a celor de creație și interpretare. Astfel, copiii au participat la atelierul de sculptură în lemn, coordonat de maestrul bănățean George Molin, la cel de pictură, coordonat de artistul plastic Bogdan Piperiu, dar și la un inedit atelier de confecționare de tablouri din flori și plante din natură, coordonat de prof. Georgiana Ciucur. De asemenea, în cadrul serilor tematice, copiii au avut posibilitatea să-și etaleze atât talentul actoricesc, cât și cel de interpretare muzicală și de dans.

Jocuri și concursuri în aer liber

Cadrul natural deosebit de atractiv, oferit de satul Moniom, a oferit un motiv în plus de bucurie participanților care s-au putut bucura de un program complex de jocuri, concursuri și drumeții. Echipa de voluntari coordonată de prof. Gheorghe Szeneszy – formator în cadrul Departamentului de tineret al Episcopiei Caransebeșului – a conceput și pus în practică numeroase jocuri educative, concursuri de îndemânare, abilități practice, viteză și perspicacitate, toate desfășurate în echipă. Dealtfel, lucrul în echipă, împărțirea sarcinilor în cadrul echipei, liderul și gestionarea conflictelor în cadrul grupului, au fost cu succes aplicate și înțelese în cadrul programului de recreere și divertisment în aer liber.

Preasfințitul Părinte Lucian prezent în mijlocul copiilor

La fel ca la fiecare activitate de acest gen, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost prezent în mijlocul copiilor, oferindu-le arhiereasca binecuvântare. Astfel vineri, 1 august, ierarhul a poposit în mijlocul copiilor, la orele serii și, după ce a oficiat o slujbă de mulțumire alături de un sobor de preoți și diaconi, a oferit diplome de participare tuturor copiilor și ostenitorilor. Ierarhul a oferit diplome de excelență membrilor echipei de formatori, dar și diplome de mulțumire familiilor care au găzduit copiii pe parcursul taberei. La finalul momentului festiv, în prezența unui număr de mare de credincioși, părinți ai copiilor, dar și invitați din alte localități, a fost vernisată expoziția cu lucrările realizate de copii în tabără. La final, ierarhul a subliniat necesitatea ca acest gen de proiecte educative, cu și pentru copii să continuie, iar în acest sens a îndemnat pe toți cei prezenți să sprijine Biserica și pe toți cei implicați, ca această lucrare misionară să continuie.

Programe educative oferite și preșcolarilor

În ultimele trei zile ale școlii de vară, grupului de copii i s-au alăturat și un număr de 15 copii de vârstă preșcolară care au participat, de asemenea, la un variat program de educație, jocuri și concursuri în aer liber, specifice vârstei. Totodată copiii au participat la programul duhovnicesc oferit de coordonatori, iar în ultima zi, duminică 3 august, s-au împărtășit, în cadrul Sfintei Liturghii, cu Trupul și Sângele lui Hristos.

Credința pe înțelesul tuturor

La finalul școlii de vară, în după – amiaza zilei de duminică, 3 august, copiii au participat la festivitatea de încheiere oficiată în biserica parohială din Moniom. În cadrul momentului festiv au fost decernate medaliile pentru echipa câștigătoare și, de asemenea, au fost premiați cel mai bun lider, cel mai bine pregătit participant din punct de vedere duhovnicesc și marele premiu pentru creație și talent artistic.

„Programul complex derulat pe parcursul acestei săptămâni n-a făcut decât să confirme ideea că pentru copiii și tinerii zilelor noastre este nevoie de o altfel de abordare a problematicii credinței și a vieții duhovnicești, o abordare care să țină cont de preocupările lor și care să rezoneze cu așteptările și percepțiile lor în plan spiritual. Pe lângă faptul că această școală de vară s-a remarcat prin numărul mare de participanți – peste 50 de copii și aproximativ 20 de formatori și voluntari, un alt aspect inedit a fost acela că membrii comunității gazdă s-au implicat în mod activ în proiect – fie că au găzduit copiii, fie că au ajutat ca voluntari sau ca simpli participanți”, a menționat la final părintele Mihai Ciucur, coordonatorul taberei.

(Articol realizat de Diac. Pavel Canea și Darius Herea)

Comentarii Facebook


Știri recente