Schitul Poiana Mărului își va sărbători hramul

La sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, Schitul Poiana Mărului din județul Caraș-Severin își va sărbătorii hramul. Cu acest prilej luni, 23 iunie și marți, 24 iunie, sunt așteptați credincioși din Eparhia Caransebeșului și din alte zone ale Banatului, să se adune în rugăciune și să participe la slujbele ce se vor oficia de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, împreună cu un numeros sobor de preoți și diaconi.

În seara zilei de luni, 23 iunie, la orele 17:00, se va pleca în procesiune cu Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului, de la Parohia Măru spre sfânta mănăstire. Aici se va oficia Slujba Vecerniei și a Litiei, urmată de Slujba Utreniei, Acatistul Sf. Ioan Botezătorul și se vor face rugăciuni de dezlegare.

În zorii zilei de marți, 24 iunie, se va oficia Slujba de Sfințire a apei și Taina Sfântului Maslu. În continuare Sfânta Liturghie arhierească va fi săvârșită de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie vor fi date de corala bărbătească „Contrast” din Timișoara. După sfintele slujbe se va oficia slujba de sfințire a noii trapeze de vară a schitului, iar mai apoi se va oferi o agapă frățească pentru toți pelerinii.

Situată în peisajul turistic bănățean din stațiunea Poiana Mărului, acest așezământ monahal a luat ființă la inițiativa preotului Dorel Fercea și a credincioșilor din Parohia Măru înainte de Revoluția din 1989.

Biserica zidită în cadrul complexului monahal și-a primit târnosirea la data de 24 iunie 2008 prin lucrarea mâinilor Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului după osteneala de doi ani de zile a monahiei starețe Olimpiada Tiliuță, împreună cu obștea de călugărițe.

În anul 2010 s-au făcut demersuri pentru ctitorirea unui nou corp de chilii și a unui paraclis de iarnă în cadrul acestui edificiu. Piatra de temelie a paraclisului a fost așezată la data de 24 iunie 2013, de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian și a fost închinat Maicii Domnului la praznicul Intrării în Biserică a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Atât corpul vechi de chilii, cât și noua construcție, vor dobândi la finalizare și o latură filantropică, destinată copiilor abandonați. Cadrul natural și aerul curat oferă pelerinului și turistului momente de înălțare sufletească și sănătate trupească în tinda mănăstirii de la Poiana Mărului.

(Articol realizat de Diac. Pavel Canea)

Comentarii Facebook


Știri recente