Schitul din Predeal, la 240 de ani

Venind dinspre Ardeal, la intrarea în Valea Prahovei, la poalele muntelui Clăbucet, într-o frumoasă poieniță șerpuită de Pârâul Olăresei, localitatea Predeal adăpostește prima sa așezare pe aceste plaiuri, Mănăstirea „Sfântul Nicolae”. De 240 de ani, vatra mănăstirească de aici este locul binecuvântat unde credincioșii își găsesc liniștea și pacea întâlnindu-se în rugăciune cu Dumnezeu.

În 1774, când pe plaiurile muntoase ale Clăbucetului se înălțau falnice păduri de brad ce încă nu cunoscuseră toporul, când în locul șoselei nu existau decât poteci bătătorite de negustori care treceau spre Brașov sau de la Brașov spre plaiurile prahovene, atunci smeritul călugăr Ioanichie a pus temelia unui schit.

Primii locuitori despre care se face amintire prin locurile acestea sunt schimnicii care trăiau prin peșterile munților și care se adunau o dată pe an, de Paști, la Schitul Lespezi de lângă Comarnic, apoi viețuitorii Schitului „Sfântul Nicolae” – Molomoț din Sinaia și mai târziu viețuitorii de aici, de la Predeal.

Mai multe informații în Ziarul Lumina.

Comentarii Facebook


Știri recente