Schimb de experiență transfrontalieră România – Bulgaria pe tema voluntariatului de Ziua Internațională a Carității

Asociația Vasiliada, a Mitropoliei Olteniei, a marcat joi, 5 septembrie, Ziua Internațională a Carității, prin organizarea unui schimb de experiență transfrontalieră în domeniul voluntariatului social pentru 54 de voluntari români și bulgari. Schimbul de experiență a început miercuri, 4 septembrie, printr-o sesiune în cadrul căreia voluntarii au împărtășit și au planificat o zi cu acțiuni de voluntariat la Craiova. Astfel, voluntarii au vizitat ieri Centrul social de urgență pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile”, unde au oferit beneficiarilor pături și produse igienico – sanitare, și Centrul multifuncțional „Best Life” pentru copiii dezavantajați social, al Arhiepiscopiei Craiovei, unde au dăruit rechizite școlare copiilor și au desfășurat împreună mai multe activități instructiv – educative.

Schimbul de experiență de la Craiova se va încheia astăzi, dar va fi continuat săptămâna viitoare, când voluntarii români vor petrece alte trei zile în compania prietenilor voluntari bulgari în cadrul unui schimb de experiență care va avea loc la Vidin, Bulgaria, după cum ne-a transmis Gabriela Popescu. „Programul care are în vedere punerea în comun a experiențelor de voluntariat ale tinerilor voluntari din județele Dolj și Mehedinți, România, alături de voluntari din județele Vidin și Montana, Bulgaria, se desfășoară săptămâna aceasta în România pe parcursul a trei zile, iar cel mai important este faptul că vom crea, în cadrul acestei întâlniri, pe de o parte prilejul de a face schimb de experiență, de impresii, de cunoștințe cu privire la tot ceea ce înseamnă implicarea în munca de voluntar, dar în același timp le vom oferi participanților prilejul de a se implica în acțiuni concrete de voluntariat”, a declarat părintele Adrian Stănulică, președintele Asociației Vasiliada.

Asociația Free Youth Centre, partener în proiect

Reprezentanții Asociației partenere în acest proiect, Free Youth Centre din Bulgaria, spun că acest schimb de experiență îi ajută să cunoască mai bine modul în care tinerii români se implică în acțiunile de voluntariat, fiind impresionați de dorința lor de a-și ajuta semenii. „Am rămas impresionată de toate lucrurile pe care le-am văzut în Craiova. Tinerii voluntari sunt foarte entuziasmați de acest schimb de experiență de care ne-am bucurat în mod deosebit. Sperăm ca și experiența pe care tinerii voluntari români o vor avea la Vidin săptămâna viitoare să fie la fel de interesantă”, a precizat Sabrina Kalachova, expert social al Asociației Free Youth Centre din Bulgaria. De asemenea, tinerii voluntari au vorbit despre rolul important pe care îl au acțiunile de voluntariat nu doar pentru ajutorarea semenilor, ci și pentru dezvoltarea propriilor abilități. „Este foarte important să faci voluntariat, deoarece ajungi să te cunoști foarte bine, să îți dezvolți potențialul. Mesajul meu în această zi dedicată carității este că puterea schimbării stă în mâinile noastre. Dacă dorim să schimbăm ceva în societatea noastră, ar trebui să începem întâi cu noi”, a mărturisit Irina Octavia Crețan, în vârstă de 17 ani.

Evenimentul se încadrează în activitățile proiectului „Voluntariat pentru Coeziune Socială”, finanțat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007 – 2013. Proiectul este inițiat și implementat de Asociația Vasiliada, având ca partener Asociația Free Youth Centre din Bulgaria.

Comentarii Facebook


Știri recente