Satul românesc a fost evocat la conferința clericilor din Protopopiatele Cluj I şi II

Tema conferinței clericilor din Protopopiatele Cluj I şi II a fost dedicată satului românesc.

Evenimentul a avut loc marţi la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Campusul Universitar „Nicolae Ivan” din Cluj-Napoca, informează Mitropolia Clujului.

Întrunirea a fost deschisă cu o slujbă de Te Deum, oficiată de la ora 10:00, în capela Facultății, de Mitropolitul Andrei, în prezența consilierilor eparhiali, a celor doi protopopi și a clericilor din cele două protopopiate.

Întâlnirea a reunit peste 200 de preoți şi a continuat în Aula instituției de învățământ teologic, unde Părintele Mitropolit Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt de bun venit și apoi a vorbit pe tema omagială a Anului 2019 în Patriarhia Română.

„Marea majoritate dintre noi ne-am născut la sat. În mintea mea nu e prezent satul de acum, aflat în derivă, ci satul din anii ’60 când încă era puternic”.

„Frăţiile voastre, care aveţi mai mulţi anişori, cei mai tineri nu mai ştiu satul acela vechi, ştiţi cum arăta satul acela românesc şi efectiv Blaga când a folosit expresia «veşnicia s-a născut la sat» a plecat de la o realitate pe care el însuşi o experimentase”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Invitatul special al evenimentului a fost doamna dr. Cosmina Timoce-Mocanu, cercetător științific III la Institutul „Arhiva de Folclor a Academiei Române”, filiala Cluj, care le-a vorbit clericilor pe tema „Sate și oameni. Practici, discursuri și politici culturale”, în contextul Anului omagial al satului românesc.

Conferinţa, în timpul căreia au fost susţinute mai multe comunicări, s-a încheiat cu câteva îndemnuri pastorale aparţinând Mitropolitului Clujului, precum și cu luări de cuvânt din partea preoților prezenți.

Joi, 9 mai 2019, Părintele Mitropolit Andrei se va întâlni cu preoții din Protopopiatul Bistrița, urmând ca în săptămânile următoare să se întâlnească cu clericii din celelalte protopopiate ale eparhiei.

Foto credit: Mitropolia Clujului

Comentarii Facebook


Știri recente