Satele Glăvănești și Frumușelul – 585 de ani de atestare documentară

Comuna Glăvănești a fost, duminică, 21 iulie, în sărbătoare. Două dintre satele sale, Glăvănești și Frumușelul au împlinit 585 de ani de atestare documentară. Sute de săteni, fii ai satului reîntorși în comunitate pentru acest eveniment, invitații lor, parlamentari de Bacău, șefi de instituții și ziariști, și-au dat întâlnire în frumosul parc al comunei, amenajat chiar lângă primărie. Acolo l-au așteptat pe PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, care le-a dat tuturor binecuvântarea sa și, împreună cu un sobor de preoți, a oficiat o slujbă religioasă.

Satele Glăvănești și Frumușelu sunt atestate printr-un document emis în vremea domniei lui Alexandru cel Bun, când Glăvăneștiul se numea Sănătești (după numele moșierului din zonă). Numele Glăvănești a apărut abia din anul 1528. La 24 iulie1428 se consemna, astfel, „dania celor trei sate făcută lui Sinata și fraților săi, Toader și Berea: unul pe Zeletin, unde avea el casă, altul pe Frumușel, unde a fost Dragoș, și celălalt pe Tutova, unde era cneaz Ciorsac”.

„Evenimentul de duminică – a spus primarul comunei, Gheorghe Tilibașa – a fost prima sărbătoare adevărată a Glăvăneștiului, iar noi sperăm să o marcăm cum se cuvine, de acum încolo, în fiecare an.” Cei prezenți la sărbătoarea comunei au ascultat, mai întâi, cuvintele adresate lor de PS Ioachim Băcăuanul. „Am ținut ca, împreună cu sătenii din Glăvănești – a spus înaltul ierarh -, să marcăm aniversarea celor 585 de ani de atestare documentară a două dintre satele cumunei printr-un popas cultural-religios. Prin aceasta am vrut să ne amintim trecutul glorios al acestor sate, binecuvântate de Dumnezeu, dar și să trezim în conștiința generațiilor care vin după noi dorința de a duce mai departe mesajul satelor, al tradițiilor acestora, al credinței care a revigorat spiritual, duhovnicește, atâtea veacuri, pe moșii și strămoșii lor.”, a precizat Preasfinția Sa.

Unul dintre fiii satului, inginerul Constantin Popa, care este, în prezent unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din turismul băcăuan, a dăruit, comunei, la aniversarea celor 585 de ani de atestare documentară, împreună cu Primăria, prima monografie a acesteia, intitulată „Comuna Glăvănești, județul Bacău – Monografie etno-istorică”, o lucrare substanțială, realizată după criteriile științifice ale domeniului căreia îi aparține. Astfel, programul sărbătorii de duminică din Glăvănești a cuprins și prezentarea succintă a monografiei, despre care a vorbit directorul Filialei Bacău a Arhivelor Naționale, prof. dr. Vilică Munteanu, prefațatorul cărții. „Prin această carte a glăvăneștenilor – a spus vorbitorul -, comuna intră în toate bibliotecile mari din țară. O astfel de comoară o au puține sate din România. Cartea este, în sine, un veritabil monument, de altă factură, al comunei. Ea poate fi continuată de alți autori, oricând, dar autorii ei de acum au meritul de a fi primii care dat comunei o astfel de carte, care o reprezintă. Fiecare sătean din comună se poate regăsi în paginile ei, prin port, prin vorbire, prin tradiții”.

Anivesarea celor 585 de ani de atestare documentară a prilejuit, la Glăvănești, și acordarea mai multor titluri de „Cetățean de onoare al comunei” unui lot impresionant de veterani de război, pe care ei le-au primit cu mare emoție. Dar și autoritățile comunei, o parte dintre fiii satului cunoscuți în lume pentru activitatea lor (medici, profesori universitari, ingineri etc.) și cei care au contribuit, într-un fel sau altul, pentru promovarea comunei între localitățile de seamă ale județului și țării, au primit, din partea PS Ioachim Băcăuanul, „Distincții de vrednicie”, ca semn al prețuirii și binecuvântării sale.

Comentarii Facebook


Știri recente