Șase modalități de a fi adumbriți de mângâierea Duhului Sfânt, prezentate de IPS Teofan la Mănăstirea Sihăstria

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla a fost cinstită vineri prin rugăciune la Mănăstirea Sihăstria. Aceasta a fost ultima zi din triada sărbătorilor Sfinților Nemțeni.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei. Alături de ierarh, a slujit un sobor de clerici din care a făcut parte şi Arhim. Ciprian Grădinaru de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

În omilia sa, Părintele Mitropolit Teofan a prezentat şase modalități de a fi adumbriți de mângâierea Duhului Sfânt.

„Mângâierea care vine din Euharistie, mângâierea care vine din Scripturi, mângâierea care vine din viața autentică în mănăstire și în parohie, mângâierea care vine din rostirea cât mai deasă a numelui lui Iisus, mângâierea care vine din propria familie și mângâierea care vine din clipe de singurătate spre care se cuvine să alergăm cu nesaț”, a enumerat Înaltpreasfinţia Sa.

La finalul slujbei, Arhim. Arsenie Popa, starețul Mănăstirii Sihăstria, a vorbit despre Sfânta Teodora de la Sihla pomenită anual în 7 august.

„Pentru noi, monahii, Sfânta Teodora este un model de dăruire, de dragoste desăvârșită. Sfânta ne amintește mereu cât de mult trebuie să Îl iubim pe Dumnezeu și că trebuie să avem această lepădare de sine, această lepădare de tot ce este pământesc”.

Tot vineri, după Sfânta Liturghie, a fost oficiată o slujbă de pomenire la mormintele marilor duhovnici din cimitirul mănăstirii: părinții Cleopa Ilie, Paisie Olaru, Ioanichie Bălan și Victorin Oanele.

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla

A trăit în secolul al XVII-lea și a sihăstrit singură într-o peșteră din Munții Sihlei. Trupul Sfintei Teodora a rămas tăinuit în peşteră până după anul 1830, când familia domnitorului moldovean Mihail Sturza, care a reînnoit Schitul Sihla, a aşezat moaştele ei în raclă de preţ şi le-a depus în biserica schitului, spre închinare.

În anul 1856, familia Sturza a convenit cu stareţul Mănăstirii Pecerska din Kiev să dea sfintele moaşte în schimbul unor veşminte preoţeşti şi arhiereşti. La 20 iunie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a canonizat-o, trecând-o oficial în rândul sfinţilor, cu zi de pomenire în 7 august.

Foto credit: Doxologia


Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica & @BasilicaPhotos

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro!

Comentarii Facebook


Știri recente

Preoții români din Serbia se formează pro-viață

O delegație formată din membri ai corpului profesoral de la Facultatea de Teologie din Timișoara s-a întâlnit la începutul săptămânii cu mai mulți preoți din Episcopia Daciei Felix, pentru un atelier pro-viață. Colocviul „Construim împreună…