Șase ierarhi au fost prezenți la sfințirea bisericii din satul natal al Arhiepiscopului Calinic al Argeșului

Biserica din Cracăul Negru, comuna Crăcăoani, județul Neamț, a fost sfințită duminică în prezența a șase ierarhi.

Mitropolitul Teofan a oficiat slujba de sfințire împreună cu Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului – principalul ctitor, Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților, Arhiepiscopul Ioachim al Romanului și Bacăului, Episcopul Ignatie al Hușilor și Episcopul Andrei al Covasnei și Harghitei. Au mai participat 60 de preoți din Moldova și din Eparhia Argeșului.

A fost sfințit și centrul social-cultural al parohiei, așezat sub ocrotirea Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș, al cărei veșmânt a fost adus spre închinarea credincioșilor.

După slujba de sfințire și Sfânta Liturghie, Părintele Episcop Ignatie al Hușilor a citit mesajul transmis de Patriarhul Daniel cu această ocazie, intitulat „O nouă poartă a cerului, ctitorită de un ierarh – fiu al satului”.

Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului a rostit predica. Foto credit: Doxologia.ro

Părintele Mitropolit Teofan a apreciat eforturile depuse de toți cei implicați, în special de Înaltpreafsințitul Părinte Arhiepiscop Calinic al Argeșului și Muscelului.

„La rădăcina zidirii acestei biserici s-a aflat fiul satului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, om crescut aici și plecat în lume cu bogăția și frumusețea acestor locuri, pentru a le așeza la diferite ctitorii în Ardeal, la Mănăstirea Cernica, la Mănăstirea Sinaia și în mod special la Curtea de Argeș, lângă moaștele binecuvântate ale Sfintei Mucenițe Filoteia”, a spus Mitropolitul Teofan.

Ierarhul i-a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Calinic al Argeșului, cu ocazia împlinirii vârstei de 77 de ani, o icoană cu Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași și Părintelui Paroh Mihai-Daniel Adumitroae Crucea „Sfântul Ierarh Dosoftei” pentru clerici.

Familia epitropului Gheorghe și Irina Ursu și preoteasa Elena Apetroaie au primit cea mai mare distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei: „Crucea Moldavă”.

Istoricul construcției

Piatra de temelie au fost sfințită de Părintele Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, în luna iunie a anului 1999.

Construcția a fost coordonată de Părintele Ioan Apetroaiei până în 2015, când s-a mutat la cele veșnice. Părintele Mihai-Daniel Adumitroae, noul paroh, a continuat lucrările: pictura, pardoseala din granit, încălzirea centralizată, mobilierul bisericesc, policandrele și lucrările de amenajare ale spațiului exterior.

Cei doi parohi au fost sprijiniți de familia epitropului Gheorghe Ursu, de enoriași, de autorități locale, de credincioși, sponsori și donatori.

Biserica are hramurile „Acoperământul Maicii Domnului” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și este construită după un plan arhitectonic bizantin cu specific românesc.

Planul bisericii a fost pus la dispoziție gratuit de Sectorul Construcții Bisericești al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, coordonat de Părintele Arhimandrit Caliopie Ichim. Construcția a fost realizată de o echipă de meșteri zidari din Curtea de Argeș, conduși de constructorul Nae Drăgoi.

Pictura a fost realizată de către meșteri zugravi din județul Argeș, iar catapeteasma și mobilierul din interior au fost sculptate și donate de familia epitropului Gheorghe și Irina Ursu.

Foto credit: Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…