Şase clerici au fost ridicaţi în rang de Patriarhul Daniel: Este o onoare, dar şi o responsabilitate

Patriarhul Daniel a ridicat marţi la rangul de iconom stavrofor cinci preoţi, iar un diacon a fost hirotesit arhidiacon. Clericii lucrează în Administraţia Patriarhală şi Centrul Eparhial.

Slujba de hirotesie a avut loc în Paraclisul „Sfântul Gheorghe” din Reședința Patriarhală.

Clericii ridicaţi în rang

Clericii care au fost hirotesiţi întru iconom stavrofor sunt: părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul social‑filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor; părintele Alexandru‑Gabriel Negoiță, consilier eparhial la Sectorul cimitire, monumente și servicii funerare al Arhiepiscopiei Bucureștilor; părintele Mihai‑Constantin Mușat, secretar patriarhal la Biroul de protocol al Patriarhiei Române; părintele Marian‑Codruț Toader, inspector eparhial în cadrul Palatului Patriarhiei – Centrul de conferințe; părintele Sorin‑Vasile Tancău, secretar general al Editurilor Patriarhiei Române.

Diaconul asist. dr. Eugen Maftei, consilier eparhial la Sectorul învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost hirotesit întru arhidiacon.

Rangurile bisericeşti

În cuvântul său, Patriarhul României a spus că rangurile bisericeşti sunt „o recunoaştere a activităţii de până acum, dar şi o încurajare pentru o activitate viitoare şi mai bogată”.

„Această purtare a crucii de către iconomul stavrofor înseamnă o responsabilitate în plus. Este o onoare, dar şi responsabilitate. Iconomul stavrofor sau purtător de cruce, potrivit rugăciunii de hirotesie, este cel care are conştiinţa eclesială foarte profundă şi responsabilitate pentru păstrarea şi buna gestionare a bunurilor Bisericii”.

Bunurile Bisericii

Despre bunurile Bisericii, Patriarhul Daniel a afirmat că „au ca scop buna chivernisire a tuturor darurilor pe care le-au făcut ctitorii, binefăcătorii, miluitorii şi ajutătorii Bisericii”.

„De aceea, Sfinţii Părinţi spun că aceste bunuri ale Bisericii trebuie folosite cu multă responsabilitate şi cu multă grijă de a găsi cea mai bună destinaţie a lor pentru Bunul mers al Bisericii. Aici ne gândim în primul rând pentru a repara locaşurile de cult pentru a desfăşura activităţi filantropice, educaţionale şi misionare. Când Biserica are bunuri materiale, trebuie să le folosească pentru împlinirea misiunii sale pastorale, liturgice şi, desigur, culturale şi misionare în general”.

„În multe veacuri de-a rândul, bisericile au fost singurele instituţii care se ocupau de filantropie. De aceea, împăraţii bizantini şi domnitorii români au acordat danii bisericilor. Pentru că Biserica se ocupa de ajutorarea celor orfani, celor bătrâni şi bolnavi. Primele bolniţe s-au făcut în mănăstiri, primele unităţi medicale s-au făcut de către Biserică, primele şcoli la fel”.

„Când lucrurile Bisericii sunt lăsate însă în ruină, în nefolosire sau în rea şi necinstită administrare, atunci iconomul este o slugă vicleană şi leneşă care şi-a îngropat talantul, ne spune chiar rugăciunea de hirotesie. Este dat exemplu în aceeaşi rugăciune bunul biruitor mucenic Barnaba care a fost împreună misionar cu Sfântul Apostol Pavel şi care a finanţat multe dintre călătoriile sale misionare. Acest bun biruitor mucenic Barnaba era un om foarte înstărit, dar a folosit pentru misiunea Bisericii bunurile materiale”.

„Înmulţirea talanţilor, indiferent de natura lor, se face prin faptul că prin talanţii respectivi se ajută o mulţime de oameni”.

„În Administrația bisericească, cine lucrează săvârșește liturghie

Părintele Patriarh Daniel a mai precizat că „în Administrația bisericească, cine lucrează săvârșește liturghie. Nu există o contradicție între Liturghia Sfântă din Altar și liturghia administrării bunurilor și vieții bisericești”.

„Sfântul Teodor Studitul spune despre călugării din mănăstire care nu pot participa la Liturghie uneori pentru că păzesc vitele sau lucrează în grădină pentru binele obștii, că și ei săvârșesc liturghie în locul unde află. Nu trebuie cultivată o schizofrenie între viața liturgică din Biserică și viața din afara lăcașului de cult”.

„Tot așa de responsabil trebuie să lucrăm, cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste atunci când administrăm bunurile Bisericii și când lucrăm la Centrul Eparhial, în diferite posturi de slujire administrativă. Modul cum se atribuie parohiile, cum se folosesc banii Bisericii, cum se întrețin clădirile şi terenurile Bisericii, toate acestea trebuie făcute în duh de Liturghie, de responsabilitate în fața lui Dumnezeu și de iubire față de comunitate, față de Biserică”.

„Vă dorim multă sănătate, ajutor de la Dumnezeu şi să înţelegeţi că această cruce pe care o purtaţi este personală, dar şi a sectorului pe care îl conduceţi, ca o cinstire a sectorului respectiv şi a comunităţii în care slujiţi”, a menţionat, în încheiere, Preafericirea Sa.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Urmăreşte-ne pe Twitter:@agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente