Șase ani de patriarhat ai celui de-al șaselea Patriarh al României sărbătoriți la Patriarhie

La 30 septembrie 2007 era întronizat cel de-al șaselea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române în persoana Preafericitului Părinte Daniel. Patriarhul României s-a născut la data de 22 iulie 1951, din părinții Alexe și Stela Ciobotea, în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș. La Botez a primit numele Dan-Ilie.

Studiază la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Sibiu (1970-1974), urmează cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar Ortodox din București, Secția Sistematică, studiază la Facultatea de Teologie Protestantă a Universității de Științe Umane din Strasbourg – Franța (1976-1978) apoi la Facultatea de Teologie Catolică a Universității „Albert Ludwig” din Freiburg im Breisgau – Germania (1978-1980). La 15 iunie 1979 susține teza de doctorat la Universitatea din Strasbourg, intitulată: Réflexion et vie chrétiennes aujourd’hui. Essai sur le rapport entre la théologie et la spiritualité (424 p) .

La 6 august 1987 – intră în viața monahală la Mănăstirea Sihăstria, jud. Neamț, cu numele Daniel, avându-l ca naș de călugărie pe Părintele Arhimandrit Cleopa Ilie; la 1 iulie 1990 este întronizat Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei; la 12 septembrie 2007 – este ales în demnitatea de Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Munteniei și Dobrogei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române; la 30 septembrie 2007 – este întronizat Patriarh în Catedrala patriarhală din București.

Sfânta Liturghie în Catredrala Patriarhală

Astăzi, 30 septembrie 2013, la ceas aniversar, în Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României. Din soborul slujitor au făcut parte și următorii ierarhi, membrii ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Înaltpreasfințitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Preasfințitul Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Daniil, Episcopul locțiitor al Daciei Felix, Preasfințitul Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria, Preasfințitul Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

În cadrul Sfintei Liturghii, părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale și Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor a rostit rugăciunea de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Preafericitului Părinte Daniel în cel de-al șaselea an de slujire patriarhală.

Te Deum la 6 ani de Patriarhat

După Sfânta Liturghie, în prezența Patriarhului României și a ierarhilor prezenți, a fost oficiată în Catedrala Patriarhală o slujbă de Te Deum ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii Ortodoxe Române, poporului român și Preafericirii Sale în cei șase ani de slujire patriarhală. Slujba a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

La finalul slujbei de Te Deum, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a rostit un cuvânt omagial în care a prezentat câteva elemente din lucrarea Preafericitului Părinte Daniel în calitate de Patriarh al României. Apoi, Mitropolitul Moldovei a oferit Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, din partea membrilor Sfântului Sinod, o icoană reprezentând pe Maica Domnului. De asemenea, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a oferit Preafericirii Sale, din partea ostenitorilor Administrației Patriarhale, două candele confecționate în Atelierele Patriarhiei Române, iar din partea slujitorilor Catedralei Patriarhale, Părintele Patriarh a primit un coș cu flori cu prilejul acestui moment aniversar.

Moment aniversar la șase ani de Patriarhat

În Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei a avut loc, începând cu ora 12:00, un moment aniversar în cadrul căruia s-au citit mai multe mesaje de felicitare. Au fost prezenți la eveniment Președintele Camerei Senatului, Președintele Camerei Deputaților, consilier prezidențial, miniștri, ambasadori, Președintele Academiei Române, Rectorul Universității din București, membri ai Sfântului Sinod, membri ai Permanențelor Consiliului Național Bisericesc și Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, profesori ai Facultății de Teologie Ortodoxă din București, profesori ai Seminarului Teologic din București.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a mulțumit tuturor celor prezenți și a vorbit despre resposabilitățile care revin fiecăruia în vremuri de încercare.

„Avem mare nevoie de a uni libertatea cu responsabilitatea pentru fapta cea bună. Este mare nevoie să trecem de la limbajul vorbit la limbajul faptelor vizibile, cum spunea Sfântul Isaac Sirul în secolul al VIII-lea Taci tu ca să vorbească faptele tale. De aceea, avem mare nevoie de cooperare. Este perioadă de criză economică, dar s-a constatat că dacă se lucrează împreună cu bani puțini se face foarte mult. Se vede la o cantină de pildă pentru săraci la parohie, un cabinet de consiliere gratuită la parohie, o unitate medicală. Dacă există mult suflet și multă cooperare cu bani puțini se fac lucrări multe. De aceea, perioada de criză este o perioadă de judecată, dar totodată situația de criză este și o șansă pentru un nou început, o șansă de a regândi asupra modului de folosire a banilor, asupra modului de folosire a libertății, asupra modului de folosire a șanselor de cooperare, de creativitate”, a explicat Preafericirea Sa.

Comentarii Facebook


Știri recente