Șase ani de la trecerea la cele veșnice a vrednicului de pomenire Teoctist Patriarhul

S-au împlinit astăzi, 30 iulie 2013, șase ani de la trecerea la cele veșnice a fericitului întru adormire Părintele Patriarh Teoctist Arăpașu. Cel de-al cincilea întâistătător a condus Biserica Ortodoxă Română vreme de 21 de ani, între 1986 și 2007.

A păstorit în vremuri grele, dar a lăsat în urmă contribuții importante în viața Bisericii și a credincioșilor.

„În primul rând a fost legat de viața monahală unde a intrat ca frate la o vârstă fragedă, când avea 13-14 ani, la schitul Sihăstria Voronei din apropierea Mănăstirii Vorona din Județul Botoșani, apoi la Mănăstirea Neamț, la Bistrița, la Cernica unde a făcut studiile seminariale și apoi a urmat Facultatea de Teologie din București. A slujit și la Catedrale din Iași, ca diaconi și mai târziu ca preot, și la Catedrala Patriarhală din București unde a fost pentru o vreme diacon”, a mărturisit părintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Ca arhiereu a fost, mai întâi, episcop-vicar patriarhal, iar apoi episcop al Aradului. A urmat demnitatea de Mitropolit al Olteniei, apoi cea de Mitropolit al Moldovei și Sucevei, după care, pe 9 noiembrie 1986, a fost ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

„Cunoscut îndeaproape de numeroșii clerici și de credincioșii buni ai Bisericii noastre ca un om pașnic, iubitor, înțelegător Patriarhul Teoctist a creat punți de legătură și s-a remarcat printr-o deschidere față de celelalte Biserici Ortodoxe surori pe care le-a vizitat și la rândul său a primit vizita tuturor Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe surori, cu o excepție sau două și, de asemenea, a vizitat și alte biserici. A fost un părinte pentru care istoria bisericii noastre, dar și mulțimea credincioșilor îl păstrează într-o lumină caldă, într-o lumină plină de evlavie și de pioasă amintire. După aproape 80 de ani de slujire a bisericii ca diacon, ca ieromonah și apoi ca arhiereu, vreme de 57 de ani doar ca episcop, Patriarhul Teoctist a trecut la cele veșnice în ziua de 30 iulie 2007 și a fost îngropat în Catedrala Patriarhală din București”, a declarat pentru Radio TRINITAS părintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

O slujbă de pomenire pentru fericitul întru adormire părintele patriarh Teoctist Arăpașu a avut loc, sâmbăta trecută, la Catedrala Patriarhală din București, după Sfânta Liturghie. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, slujba a fost oficiată de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Comentarii Facebook


Știri recente