Sărbătorirea solemnă a Sf. Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țãrii Românești la Catedrala Arhiepiscopală și Mitropolitană din Târgoviște

Duminică, 11 august 2013, în prezența și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, cu participarea mai multor ierarhi din țară și de peste hotare, vor avea loc, la Târgoviște, ceremoniile legate de sărbătorirea Sf. Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țãrii Românești, în fața Catedralei Arhiepiscopale și Mitropolitane, acolo unde se află moaștele Sfântului Ierarh, care vor cuprinde Sfânta Liturghie Arhierescă și închinarea pelerinilor.

Valoros reper duhovnicesc, moral, social și cultural, Sfântul Ierarh Nifon este cel dintâi sfânt canonizat, la noi, la români, dar și marele înnoitor și reorganizator al Bisericii muntene, cel care a pus bazele impresionantei înfloriri a vieții bisericești de mai târziu. Figura luminoasă și blândă, exemplul moral riguros, ampla cultură duhovnicească, viața curată și pilduitoare, dar și prestigioasa sa activitate de îndrumare a poporului lui Dumnezeu, de aici, de la Târgoviște, și-au pus definitiv amprenta asupra vieții bisericești românești a timpului său, dar și peste secole.

Sărbătorirea Sf. Ier. Nifon va fi deschisă de Pelerinajul Tinerilor din Municipiul Târgoviște, care va avea loc în ajunul praznicului, în ziua de sâmbătă, 10 august. Acest moment spiritual va debuta în fața Catedralei Mitropolitane, la ora 18.00, va cuprinde centrul istoric al vechii Cetăți de Scaun a Țării Românești și se va finaliza, tot în fața Catedralei, cu oficierea „Acatistului Sf. Ier. Nifon” și închinarea la racla cu sfintele moaște, după cum informează Biroul de Presă al Arhipiscopiei Târgoviștei.

Toți credincioșii sunt invitați sã participe, ca în fiecare an, în numãr cât mai mare, la acest moment important al bucuriei, speranței și credinței, în ziua de duminică, 11 august a.c., începând cu orele 7.00.

Comentarii Facebook


Știri recente