Sărbătorirea solemnă a Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, la Târgoviște

Duminică, 11 august 2013, s-au desfășurat, la Târgoviște, ceremoniile liturgice legate de sărbătoarea Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit NIFON, în fața Catedralei Arhiepiscopale și Mitropolitane din Târgoviște, la care au participat circa 20.000 de credincioși, veniți din întreaga noastră Eparhie, din eparhiile învecinate, ori din țară, după cum informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.

La acest eveniment, spiritual și cultural, au participat, ca invitați, câțiva Ierarhi din țară și străinătate. Este vorba despre Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolit de Mesogheia și Lavreotiki, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, al Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și Preasfințitul Macarie, Episcopul Europei de NORD.

Manifestările duhovnicești au început, dis-de-dimineață, cu scoaterea raclei cu sfintele moaște în fața Catedralei și cu oficierea utreniei, după care a fost săvârșită Sfânta Liturghie, de către Ierarhi, alături de un sobor de preoți și diaconi, pe un podium special amenajat lângă altarul Catedralei Mitropolitane.

Pcuv. Părinte Arhimandrit Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale și Exarhul Cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a dat citire mesajului pe care Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, l-a transmis cu această ocazie, intitulat: Istorie, spiritualitate și cultură la Târgoviște, în care Întâistătătorul Bisericii noastre a arătat că pe Sfântul Ierarh îl avem „între rugătorii fierbinți către Dumnezeu ai neamului românesc, care au luminat viața duhovnicească și culturală a poporului român, îl avem la loc de cinste și pe Sfântul Ierarh Nifon, cel dintâi sfânt canonizat pe teritoriul țării noastre, care a rămas în memoria Bisericii ca fiind înțelept Arhipăstor, grabnic ajutător, pildă luminoasă pentru credință, trăire și evlavie creștină„.

În cuvântul său de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon a evidențiat faptul că Sf. Ier. Nifon este un ” valoros reper duhovnicesc, moral, social și cultural,… cel dintâi sfânt canonizat, la noi, la români, dar și marele înnoitor și reorganizator al Bisericii muntene, cel care a pus bazele impresionantei înfloriri a vieții bisericești de mai târziu, fiind îndrumătorul spiritual al Sfântului Voievod Neagoe Basarab și cel care a îndemnat la utilizarea tiparului, cel mai nou mijloc de comunicație social al vremii aceleia, pentru a sprijinii activitatea pastoral-misionară a Bisericii noastre, și a oferi optime căi de transmitere a principiilor evanghelice „.

Cu această ocazie, Înaltpreasfinția Sa a prezentat cele două volume tipărite de Arhiepiscopia Târgoviște și dedicate, unul Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, la aniversarea a 325 de ani de la urcarea sa pe tronul Țării Românești, și celălat Voievodului Martir Mihai Viteazul, cu prilejul împlinirii celor 410 ani de la urcarea sa pe tronul Țării Românești, ca mijloace optime de promovare a Evangheliei lui Hristos în contemporaneitate, prin intermedul pildei de eroism, moralitate și sfințenie a înaintașilor noștri întru credință.

La finalul sfintei slujbe, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon a oferit Diploma de Excelență Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, unor elevi care au obținut premii la olimpiadele și concursurile naționale, la diferite discipline școlare, din timpul anului.

Închinarea pelerinilor la moaștele Sfântului Ierarh Nifon, aflate pe baldachinul din fața Catedralei Mitropolitane din Târgoviște, va continua, ca de fiecare dată, până seara târziu.

Comentarii Facebook


Știri recente