Sărbătorirea Sfântului Rege Martir Olaf la Trondheim, Norvegia

Preasfințitul Părinte Macarie Drăgoi, Episcopul românilor din Europa de Nord, a participat în perioada 26-30 iulie a.c. la manifestările din orașul Trondheim, Norvegia, cu ocazia sărbătoririi Sfântului Rege Martir Olaf (995-1030), creștinătorul Norvegiei.

În zilele de 26-28 iulie a.c. s-au desfășurat lucrările Simpozioului internațional cu tema: „Locurile sfinte-zone pentru conflict sau pentru dialog?” la care au participat reprezentanți ai Bisericilor Orodoxă, Catolică, Armeană și Protestantă, precum și ai comunităților iudaică și musulmană. Biserica Ortodoxă a fost reprezentată de: Preasfințitul Atenagoras, Episcop de Sinope (Patriarhia de Constantinopol), Preasfințitul Teodosie, Episcop de Decani, Kosovo (Patriarhia Serbiei), Preasfințitul Macarie, Episcopul Europei de Nord (Patriarhia Română) și de Prof. Univ. Ivan Zhelev Dimitrov (Patriarhia Bulgariei).

Miercuri, 29 iulie, de Sărbătoarea Sfântului Rege Martir Olaf, Preasfințitul Părinte Macarie a slujit Dumnezeiasca Liturghie în biserica luterană care găzduiește cele două parohii ortodoxe din Trondheim, cea română și cea rusă, Sfântul Olaf fiind și patronul celor două parohii. Parohia ortodoxă română îi are ca ocrotitori și pe Sfinții Voievozi Stefan cel Mare și Neagoe Basarab. La slujba hramului, alături de credincioșii români, ruși și norvegieni, au asistat și Preasfințiții Episcopi Atenagoras de Sinope și Teodosie de Decani.

Joi, 30 iulie, Preasfințiții Episcopi Atenagoras de Sinope și Macarie al Europei de Nord s-au întâlnit la Centrul de pelerinaj din Trondheim cu grupurile de pelerini și au săvârșit o rugăciune la izvorul Sfântului Olaf, unul dintre locurile de primenire duhovnicească din apropierea catedralei Nidaros, unde s-au păstrat moaștele Sfântului Olaf.

Sursa: Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord

Comentarii Facebook


Știri recente