Sărbătorile Sf. Ap. Andrei și a Zilei Naționale, la München

Sfârșitul de noiembrie al acestui an 2011 a fost însoțit de evenimente de o deosebită importanță și frumusețe pentru comunitatea românească din München.

În ajunul sărbătorii Sf. Apostol Andrei, marți seara, 29 noiembrie, în clădirea istorică a Parlamentului Bavariei a avut loc ședința de constituire a Curatoriului pentru sprijinul construirii mănăstirii reședință episcopală din orașul München. Proiectul a fost inițiat încă din anul 2004, când, la inițiativa conducerii Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale și de Nord, episcopul vicar al acesteia, PS Sofian Brașoveanul, era trimis să-și stabilească sediul în capitala bavareză, având ca una din principalele sarcini procurarea/construirea unui locaș de cult pentru românii ortodocși din acest oraș. Hotărându-se în cele din urmă cumpărarea unui teren pe care să se construiască viitoarea reședință episcopală, a cărei piatra de temelie am avut cinstea și bucuria să fie pusă la 11 septembrie 2011 de către însuși Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și avându-se în vedere mărimea proiectului și greutatea realizării lui, am considerat binevenită înființarea unui curatoriu format din personalități ale vieții publice, politice și bisericești, care, cu autoritatea, experiența, competența și influența lor să sprijine realizarea proiectului nostru. Urmare a importanței acestui proiect pentru comunitatea românească și a faptului că el se desfășoară sub patronajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, președinția curatoriului a fost acceptată de D-na Barbara Stamm, Președintă a Parlamentului Bavariei. Din curatoriu fac parte personalități ca: Ducele Franz al Bavariei, conducătorul casei regale bavareze de Wittelsbach, Dl. Alois Glück, fost președinte al Parlamentului Bavariei și actual președinte al Comitetului Central al Catolicilor Germani, episcopul vicar Engelbert Siebler, ca reprezentant al Arhidiocezei catolice de München și Freising, Consilierul Michael Martin, din partea Bisericii Evanghelice Luterane din Bavaria sau Bernd Fabritius, Președintele Uniunii Sașilor Transilvăneni din Germania. Arhiepiscopia noastră este reprezentată în curatoriu de ÎPS Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, și de inițiatorul acestui curatoriu, PS Sofian Brașoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului. Comunitățile ortodoxe greacă și sârbă sunt reprezentate de preoții lor din München, Apostolos Malamousis și Slobodan Milunovic, care, ambii, au construit câte o biserică cu centru parohial în capitala bavareză. Dl. Stroescu Stânișoară, director emerit al postului de radio Europa Liberă, reprezintă, împreună cu alți credincioși din München, laicatul românesc al cărui cuvânt se dorește auzit de către și promovat de curatoriu. De o apreciere deosebită din partea curatorilor s-a bucurat faptul că proiectul are, pe lângă destinația sa bisericească, și un socială și culturală.

În ziua de 30 noiembrie, sărbătoarea Sf. Apostol Andrei, ÎPS Mitropolit Serafim și PS Episcop vicar Sofian Brașoveanul, împreună cu un sobor de preoți, au săvârșit Sf. Liturghie și slujba de Tedeum, cu ocazia Zilei Naționale a României, la Capela Sf. Siluan din München, prilej cu care ÎPS Serafim i-a încurajat pe credincioșii prezenți să trăiască o viață creștină frumoasă, construind astfel biserica vie din ei înșiși, biserică ce va constitui și fundamentul bisericii de zid care urmează a fi ridicată în curând. În seara aceleiași zile, Consulatul General al României, în parteneriat cu Mitropolia Ortodoxă a Germaniei, Europei Centrale și de Nord și cu Uniunea Sașilor Transilvăneni din Germania, a organizat un act festiv cu prilejul Zilei Naționale a României. Prin bunăvoința și cu participarea D-nei Barbara Stamm, Președinta Parlamentului, și această festivitate deosebită ca realizare și conținut a avut loc tot la Parlamentul Bavariei. După ce d-na Consul General Brândușa Predescu a amintit, între evenimentele de o însemnătate deosebită pentru comunitatea românească din cursul anului 2011, momentul punerii pietrei de temelie a bisericii reședinței episcopale de către Preafericitul Părinte Daniel, la 11 septembrie 2011, D-na Barbara Stamm a pus în lumină legăturile puternice dintre România și Bavaria, vorbind însă și despre legătura de suflet pe care o are cu România, unde sprijină mai multe proiecte sociale și unde merge de mai multe ori pe an, și amintind și faptul că în ziua precedentă, în aceeași clădire a Parlamentului, avusese o altă întâlnire cu conținut spiritual românesc, la s-au pus bazele curatoriului pentru sprijinirea construirii bisericii din München. O alocuțiune în care a evidențiat legăturile româno-bavareze a rostit din partea Landului bavarez ministrul secretar de stat Thomas Kreuzer, șeful cancelariei bavareze. O deosebită frumusețe și eleganță a dat evenimentului recitalul artistului Mihail Horia care a interpretat la pian opere din mari clasici, între care și George Enescu și Franz Liszt, de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 200 de ani. Festivitatea s-a încheiat cu un simpozion culinar, în timpul căruia cei prezenți au avut posibilitatea comunicării într-un cadru destins și cordial.

Evenimentele la care ne-am referit sunt și o dovadă a maturității și însemnătății pe care comunitatea românească din Germania o dobândește într-o măsura tot mai mare prin contribuția tuturor românilor care cu responsabilitate și demnitate trăiesc și activează în această țară, dar și o încurajare că dacă suntem uniți și ne punem puterile și talentele în slujba binelui comun, în viitor ne vom bucura cu toții de roadele speranțelor, vieții și muncii noastre.

Comentarii Facebook


Știri recente