Sărbătorile lunii iulie

Deși luna iulie nu este atât de bogată în sărbători mari, în calendarul Bisericii noastre sunt consemnați mai mulți sfinți la care românii ortodocși au mare evlavie.

În prima zi a lunii s-a făcut pomenirea Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți, dar și a Sfinților Doctori fără de arginți Cosma și Damian. Sfântul Voievod Ștefan cel Mare este cinstit în fiecare an la data de 2 iulie. Săptămâna viitoare, pe 8 iulie, Biserica Ortodoxă Română îi va cinsti pe Sfinții Mucenici Epictet și Astion, ale căror moaște, cele mai vechi descoperite pe teritoriul țării noastre, se află la Mănăstirea Halmyris din județul Tulcea.

În data de 18, ortodocșii români îl pomenesc pe Sfântul Mucenic Emilian de la Durostorum.

Cea mai mare sărbătoare a lunii iulie este pomenirea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, marele profet al Vechiului Testament, prilej cu care numeroase biserici din țară își vor sărbători hramul.

Ziua următoare, pe 21 iulie, sunt cinstiți Sfinții Cuvioși Rafael și Partenie de la Agapia.

Spre finalul lunii, în ziua de 26 iulie, va fi sărbătoare în Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, cu ocazia pomenirii Sfântului Cuvios Ioanichie de la Muscel.

Pe 27 iulie este pomenit Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, ocrotitorul multor capele din cadrul instituțiilor sanitare din România, dar și al unor biserici parohiale și de mănăstire.

În ultima zi a lunii, creștinii ortodocși vor lăsa sec pentru Postul Adormirii Maicii Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente