În a opta lună a anului calendaristic și ultima din anul bisericesc se face pomenirea unor sfinți de seamă ai Bisericii noastre. Tot în august, la jumătatea lunii, sărbătorim cel mai mare praznic al verii, Adormirea Maicii Domnului. Numeroase lăcașuri de cult din Patriarhia Română își vor cinsti ocrotitoarea, iar peste două milioane de români își vor sărbători onomastica. Pe 5 august, se face pomenirea Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț. Cuviosul a intrat în obștea Mănăstirii Neamț și a fost tuns în monahism în 1936, primind numele Ioan. Timp de peste 10 ani s-a nevoit în Țara Sfântă. A trecut la Domnul la numai 47 de ani, fiind înmormântat în peștera nevoințelor sale. A fost canonizat de Biserica noastră în anul 1992. Creștinii ortodocși vor prăznui, pe 6 august, Schimbarea la Față a Domnului. Sărbătoarea, numită în popor și „Pobreajenul”, rememorează momentul schimbării minunate la față a Domnului, în Muntele Taborului, în fața ucenicilor Săi, Petru, Ioan și Iacov. A doua zi, pe 7, se face pomenirea Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, cinstită în mod deosebit de credincioșii din Moldova. Calendarul Bisericii noastră îl consemnează, în a 11-a zi a lunii, pe Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului. Fragmente din moaștele sale se află, în România, la Catedrala mitropolitană din Craiova și la Catedrala mitropolitană din Târgoviște. Sfinții Martiri Brâncoveni, Constantin Vodă cu cei patru fii ai sai: Constantin, Ștefan, Radu, Matei și sfetnicul Ianache (canonizați în 1992), sunt sărbătoriți în data de 16 august, zi în care se face și pomenirea Sfântului Cuvios Iosif de la Varatec. Ultima mare sărbătoare a anului bisericesc, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, va fi prăznuită pe 29 august. Ziua amintește de martirizarea Sfântului în temnițele lui Irod Agripa, la cererea Solomeei, fiica vitregă a acestuia. Părinții Bisericii au rânduit ca această zi să fie cinstită cu post aspru, atât ca doliu pentru Înaintemergătorul Domnului, cât și pentru a medita adecvat la exemplul vieții lui sfinte, pentru care a și fost numit „Înger în trup”. În penultima zi din august sunt pomeniți Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, și Sfântul Cuvios Ioan de la Râșca și Secu, iar pe 31 august, Biserica Ortodoxă prăznuiește Punerea în raclă a Brâului Maicii Domnului.
Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia se închide pentru lucrări de reabilitare
Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia va fi închisă în perioada 14 octombrie – 30 noiembrie pentru lucrări de reabilitare la poarta de vest, a anunțat joi Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică (DGAMPT) Hunedoara.…
Au început înscrierile la competițiile sportive dedicate tinerilor organizate de ASCOR București: Program
Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) – filiala București organizează sâmbătă, 19 octombrie, competiții de fotbal, baschet, volei și handbal pentru tineri. Proiectul, intitulat „Turneul de sporturi ASCOR”, este dedicat tinerilor cu vârste cuprinse între…
Arhiepiscopul Teodosie l-a prohodit pe pr. Alexandru Isvoranu, unul dintre primii dascăli ai Facultății de Teologie din Craiova
Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a oficiat joi slujba de înmormântare a pr. prof. Alexandru Isvoranu, unul dintre primii dascăli ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova. Alături de Arhiepiscopul Tomisului au slujit Episcopul Nicodim al Severinului…
Episcopul de Bălți s-a întâlnit cu Secretarul de stat Adrian Dupu: Noi perspective de colaborare
Episcopul Antonie de Bălți a primit miercuri vizita Secretarului de stat Adrian Dupu al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM). Întâlnirea s-a desfășurat într-o atmosferă constructivă, în cadrul căreia au fost abordate subiecte care…
11 octombrie este Ziua mondială de luptă împotriva durerii
Ziua mondială de luptă împotriva durerii a fost inițiată în anul 2004 la apelul Congresului de Oncologie de la Istanbul, și al Președintelui Asociației Mondiale de Studiere a Durerii, Sir Michael Bount. Etimologia cuvântului durere…