Sărbătorile lunii aprilie

Luna aprilie este una bogată în sărbători de mare importanță pentru creștinii ortodocși. În prima zi, Biserica Ortodoxă a pomenit-o pe Cuvioasa Maria Egipteanca, devenită prin pocăința sa timp de 47 de ani în pustiul Iudeii, reperul cel mai important din hagiografia creștină pentru plângerea păcatelor, informează TRINITAS TV.

Pe 11 aprilie Biserica noastră îl pomenește pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica.

Sfântul Mucenic Sava de la Buzău este pomenit pe 12 aprilie. Din anul 1996 este ocrotitor spiritual al meleagurilor buzoiene.

Pe 14 aprilie Biserica noastră face pomenirea Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin, episcop al Romanului între anii 1707-1714.

Întreaga Ortodoxie va sărbători anul acesta Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, Floriile, duminică, pe 13 aprilie. În lăcașurile de cult se oficiază în această zi slujbe de sfințire a „stâlpărilor” – ramuri de salcie sau finic care sunt oferite credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie.

Cea mai mare sărbătoare a creștinătății, Învierea Domnului este serbată anul acesta pe 20 aprilie.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, este pomenit pe 23 aprilie.

Ziua de 24 aprilie va fi marcată în mod deosebit de credincioșii din Transilvania, la această dată făcându-se pomenirea Sfinților Ierarhi Ilie Iorest și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei. Pentru a treia oară în Biserica noastră va fi pomenit în această zi și Sfântul Ierarh Simion Ștefan.

Spre sfârșitul lui aprilie, în cea de-a 25-a zi a lunii, pe lângă sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, va fi pomenit un alt sfânt român: Cuviosul Vasile de la Poiana Mărului.

Comentarii Facebook


Știri recente