Sărbătoarea tinerilor ortodocși transilvăneni la Baia Mare

La Baia Mare a avut loc, între 22-24 august, Reuniunea Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, un eveniment în premieră care a adunat peste 1200 de tineri și care a reprezentat o adevărată sărbătoare a orașului Baia Mare.

Tinerii din județele din nord-vestul Transilvaniei s-au adunat, plini de entuziasm, la prima întâlnire de acest gen din zonă. În seara zilei de joi, 22 august, cei peste 1200 de tineri s-au întâlnit la Catedrala episcopală cu Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al eparhiei, care, după oficierea unei slujbe de Te-Deum, le-a adresat un cuvânt de bun venit. Mesaje de bun venit au fost adresate și din partea oficialităților județene și locale, conform celor precizate de pr. Milan Balan, consilier eparhial al sectorului teologic-educațional din cadrul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

„Baia Mare a fost un oraș foarte fericit, a întinerit, pentru că a primit pe cei peste 1200 de tineri, cu o medie de vârstă de 18 ani, veniți din partea de nord-vest a Transilvaniei. A fost o atmosferă de entuziasm incredibilă!”, a remarcat pr. Milan Balan, care a adăugat că toți tinerii prezenți au dezmințit, cu această ocazie, părerile negative despre „tinerii de azi”, arătând că sunt educați, interesați de cultură și de tot ceea ce înseamnă credință.

Apoi, vineri, 23 august, PS Iustin Sigheteanul împreună cu unul din grupurile de tineri, a participat la rugăciunea de dimineață în Biserica „Sfântul Nicolae”, potrivit Ziarul Lumina. În fiecare zi a reuniunii, tinerii s-au rugat împreună, repartizați pe grupuri, în șapte biserici. După rugăciune, ierarhul a vorbit tinerilor despre provocările societății contemporane și alternativa Bisericii la acestea.

Ateliere și dezbateri

Pe parcursul zilei de vineri, 23 august, tinerii au participat la un amplu program de ateliere și manifestări dedicate moștenirii culturale și a spiritualității ortodoxe a zonei de nord vest a Transilvaniei. PS Iustin Sigheteanul a participat, astfel, la dezbateri, la Seminarul Teologic și la mai multe școli din municipiul Baia Mare, unde tinerii au fost împărțiți pe grupe mai mici spre a discuta pe teme și pentru a se cunoaște.

Între atelierele la care au participat tinerii s-au aflat: „Tinerii ortodocși în fața provocărilor contemporane”, prilej cu care au fost identificate obstacole pe care le au de înfruntat în viața lor socială, culturală și religioasă, și au căutat soluții pentru depășirea acestora; „Tinerii ortodocși, mărturisitori ai identității” privind menținerea identității culturale și religioase a românilor din nord vestul Transilvaniei în context european contemporan. De asemenea, au avut loc conferințe pe tema „Istorie și tradiție creștină în nord-vestul Transilvaniei”.

La Muzeul de Etnografie din Baia Mare, tinerii au participat la ateliere grupate sub genericul „Valori estetice ieri și azi”, pe teme de religie și etnologie, arta lemnului, arta icoanei.

De asemenea, PS Iustin Sigheteanul a participat aici la prelegerea „Istorie și Tradiție Creștină în Nord-Vestul Transilvaniei, la care au luat parte 400 de tineri. Ierarhul le-a vorbit tinerilor despre icoana bizantină în bisericile din Maramureș. În final, s-a vizitat Muzeul de Etnologie și Artă Populară din Baia Mare, conform unui comunicat al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Procesiunea „Bucuria de a fi creștin”

Tot în cursul zilei de vineri, 23 august, a avut loc cea mai importantă parte a reuniunii Tinerilor Creștini Ortodocși în Baia Mare. Toți tinerii s-au întrunit la Muzeul Satului din Baia Mare, unde, la ora 18:00, a fost întâmpinat Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. De la Muzeul Satului a pornit procesiunea „Bucuria de a fi creștin” către Catedrala episcopală, pe o distanta de trei-patru kilometri. Ajunși la Catedrală, tinerii au fost întâmpinați în dangăt de clopot, iar IPS Mitropolit Andrei a dat binecuvântarea pentru începerea rugăciunilor de seară, rostite de către tineri cu lumânări aprinse în mână.

După rugăciunile de seară, IPS Mitropolit Andrei a ținut tinerilor un cuvânt de învățătură și le-a oferit o carte cu cântări în cinstea Maicii Domnului. Întâlnirea s-a încheiat cu cântarea „Apărătoare Doamnă” și alte cântări închinate Maicii Domnului, iar în final s-a cântat „Cu noi este Dumnezeu”.

„Cel mai impresionant moment al manifestării a fost cel al procesiunii, în care au fost parcurși aproximativ patru kilometri pe jos, de la Muzeul Satului la Catedrala episcopală. Tinerii au mers într-o coloană, în fața căreia era purtată icoana specială cu Maica Domnului, ocrotitoarea orașului Baia Mare. Pe parcursul procesiunii, tinerii, dar și ceilalți credincioși care i-au însoțit au intonat cântări în cinstea Maicii Domnului. La această procesiune s-a intonat și Imnul României, iar participanții, au fost îmbrăcați, în mare parte în costume tradiționale”, a povestit pr. Balan.

„Pentru noi a fost peste așteptări, a fost o surpriză de proporții modul în care acești tineri și-au arătat interesul și entuziasmul pentru această manifestare, iar acest fapt ne obligă să organizăm și anul viitor Reuniunea. Vom face din 23 august, dintr-o zi a insurecției, o zi a resurecției tineretului ortodox”, a adăugat pr. Milan Balan.

Tinerii s-au arătat foarte uniți, fapt dovedit și la finalul procesiunii, când, după momentul rugăciunii, cei peste 1200 de participanți și-au dat cu toții mâinile, arătând astfel o imagine a „Mitropoliei tinere”, după cum a menționat pr. Milan Balan.

„Au fost momente foarte emoționante, unul dintre acestea a fost și «Ceremonia lumânărilor«, când 20 de tineri, reprezentanți ai delegațiilor din cele 20 de protopopiate implicate, au rostit câte un mesaj, din partea fiecărei delegații, și câte un verset de laudă, apoi au așezat câte o lumânare la icoana Maicii Domnului”.

Emoții la închiderea festivă

Sâmbătă, 24 august, după rugăciunea de dimineață, oficiată în șapte parohii din Baia Mare, tinerii s-au întâlnit, din nou, la dezbateri pe tema „Tinerii Ortodocși – Mărturisitori ai Identității”, apoi, după-amiază, au participat la rugăciuni de mulțumire, prilej cu care au fost adresate mesajele din partea autorităților locale și județene, având în vedere faptul că Reuniunea Tinerilor Ortodocși la Baia Mare a fost organizată ca urmare a inițiativei comune a primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, și a Preasfințitului Iustin Sigheteanu. De asemenea, organizarea Reuniunii a fost susținută și de Consiliul Județean, Inspectoratul Școlar al Județului Maramureș, Muzeul de Etnografie, sponsori și voluntari.

Un moment deosebit al închiderii festive a Reuniunii a fost prezența în mijlocul tinerilor a Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Justinian, al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, alături de PS Iustin Sigheteanul, la Catedrala episcopală. IPS Justinian le-a adresat un cuvânt părintesc celor prezenți și le-a oferit o carte intitulată „Dialoguri”.

„Foarte emoționant a fost discursul rostit de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Justinian, al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, care a relatat numeroase întâmplări pilduitoare din tinerețea sa. De asemenea, ierarhul a evidențiat faptul că libertatea poate fi atât un beneficiu cât și un pericol, comparând perioada lipsită de libertate din trecut cu cea de azi, punctând o parte din greutățile vieții din prezent, când foarte multe familii sunt amenințate, mai ales prin plecarea părinților la muncă în străinătate”, a spus pr. Milan Balan.

„IPS Justinian a afirmat că este mult mai greu, în ziua de azi, pentru părinți, să asigure cele necesare traiului și creșterii copiilor, de aceea i-a îndemnat pe cei tineri să îi susțină pe părinți în eforturile lor și să le acorde aprecierea cuvenită pentru sacrificiile făcute de aceștia. De asemenea, ierarhul a mai remarcat importanța pe care Biserica și Școala le au în ceea ce privește educația tinerilor de azi”, a adăugat pr. Balan.

În final, PS Iustin Sigheteanul a transmis mesajul de binecuvântare și apreciere al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și l-a felicitat pe părintele Milan Balan, consilierul sectorului Teologic Educațional, și întregul colectiv care a lucrat la buna desfășurare a programului, coordonatorilor din protopopiatele Mitropoliei, delegațiilor eparhiilor din țară, și le-a adresat tinerilor urarea să se întoarcă acasă cu o experiență creștină îmbogățită, să poarte în sufletul lor bucuria de a fi creștini, pe care să o mărturisească cu fidelitate și curaj tuturor tinerilor, conform unui comunicat al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Comentarii Facebook


Știri recente