Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi la Sibiu

Hramul din acest an al Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a avut în programul manifestărilor religioase, culturale și academice mai multe evenimente cu o deosebită încărcătură spirituală. Așa cum este firesc pentru hramul unei instituții de învățământ teologic, prăznuirea ocrotitorilor teologilor ortodocși din întreaga lume a început cu Sfânta Liturghie, oficiată în Catedrala mitropolitană de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, profesorii de la facultatea sibiană, slujitorii Catedralei mitropolitană și alți slujitori ai sfintelor altare din cetatea transilvană și din alte orașe. Între oaspeții de seamă s-au aflat prefectul județului Sibiu, Ovidiu Sitterli, președintele senatului Universității „Lucian Blaga”, prof. univ. dr. Constantin Oprean, rectorul universității menționate, prof. univ. dr. ing. Ioan Bondrea și rectorul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, generalul Ghiță Bârsan.

La Sfânta Liturghie au participat în număr mare studenții Facultății de Teologie din Sibiu, iar corul studențesc, dirijat de pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre, a dat răspunsurile liturgice. În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu i-a pomenit pe toți profesorii facultății sibiene, trecuți la Domnul.

Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de pr. conf. univ. dr. Mircea Ielciu, prodecanul facultății sibiene. Părintele profesor a prezentat viața și mai ales opera, contribuția teologică și gândirea unică a celor trei mari sfinți ierarhi, prăznuiți împreună pe 30 ianuarie.

La finalul Sfintei Liturghii, potrivit mitropolia-ardealului.ro, IPS Mitropolit Laurențiu a oferit distincția „Crucea șaguniană pentru clerici” decanului Facultății de Teologie din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, pentru activitatea rodnică din ultimii ani la conducerea academiei șaguniene. Aceeași distincție a fost oferită pr. prof. univ. dr. Dorin Oancea, ca semn de mulțumire și apreciere pentru anii de slujire la catedra de Istorie a Religiilor, iar pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr i s-a oferit distincția pentru activitatea didactică și pentru reprezentarea Arhiepiscopiei Sibiului în Adunarea Național Bisericească. Nu în cele din urmă, părintele Mihai Sămârghițan de la Biserica dintre Brazi din Sibiu a fost cinstit de ierarh pentru slujirea pastorală și pentru activitatea din Comisia de Cultură și Culte a Consiliului Județean Sibiu.

După ceremonia din Catedrala mitropolitană, a urmat Simpozionul „Sfinții Trei Ierarhi în actualitate”, organizat în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie. Comunicarea științifică a fost susținută de pr. lect. univ. dr. Mihai Iosu, care a amintit aspectele esențiale din teologia Sfinților Trei Ierarhi. În cuvântul de binecuvântare și de felicitare, IPS Mitropolit Laurențiu a subliniat specificul școlilor de Teologie, în care formarea duhovnicească a tinerilor este prioritară, alături de formarea academică. Reprezentanții conducerii de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu au transmis la rândul lor mesaje de felicitare și au scos în evidență rolul pe care îl are facultatea sibiană în mediul academic din cetatea transilvană. În cadrul manifestărilor, cele 18 tablouri vechi de la Facultatea de Teologie din Sibiu, recondiționate în atelierele Centrului de Restaurare al Arhiepiscopiei Sibiului, au fost expuse și prezentate participanților. De asemenea, a fost vernisată și expoziția „Un an în imagini”, cu peste 30 de fotografii din viața facultății sibiene din 2013. Au fost surpinse evenimentele academice, conferințele și simpozioanele naționale și internaționale, omagierile și alte manifestări ale teologilor sibieni

Comentarii Facebook


Știri recente