Sărbătoarea Sfinților Împărați la Târgu Jiu. Locuitorii orașului și-au cinstit ocrotitorii

Municipiul Târgu Jiu a găzduit în perioada 15 – 21 mai 2017 cea de a XVII-a ediţie a Zilelor oraşului, manifestare ce a avut în centru praznicul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, ocrotitorii spirituali ai localității, a precizat părintele Gheorghe Cioiu.

Evenimentul a debutat sâmbătă seara cu oficierea Vecerniei unită cu Litia, la Biserica închinată Sfinţilor Constantin şi Elena. A urmat, de la ora 21.00, o procesiune cu icoana Sfinţilor Împăraţi. La manifestare au participat sute de credincioşi însoţiţi de peste 100 de preoţi din protoieriile Târgu Jiu Nord şi Târgu Jiu Sud.

Printre participanţi s-au aflat şi tineri, membri ai filialei Sfântul Cuvios Irodion de la Lainci a Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi din România, dar și reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi judeţene.

Procesiunea religioasă a făcut parte din complexul de manifestări dedicate Zilelor municipiului Tîrgu Jiu.

În ziua hramului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a oficiat duminică, 21 mai 2017, Sfânta Liturghie la Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena din localitate.

La final, Mitropolitul Olteniei a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat importanța sărbătorii pentru poporul român.

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena au fost chemaţi nu de oameni, ci de Dumnezeu la credinţa creştină pe care au îmbogăţit-o prin faptele lor. La noi, la românii, Sfinţii Constantin şi Elena se bucură de o evlavie foarte mare, mai ales că ei se trag din neamul daco roman. De aceea, multe biserici şi cetăţi îi au ocrotitori, precum biserica dumneavoastră şi oraşul Târgu Jiu, a spus IPS Irineu.


Manifestările din acest an au marcat împlinirea a 611 ani de la prima atestare documentară a localităţii Târgu Jiu.

 

Comentarii Facebook


Știri recente