Sărbătoarea Sfinţilor Ierarhi Ilie Iorest, Sava Brancovici şi Simion Ştefan la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei

În ziua de prăznuire a Sfinţilor Ierarhi Ilie Iorest, Sava Brancovici şi Simion Ştefan, Mitropoliţii Transilvaniei, paraclisul de la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei și-a sărbătorit ocrotitorii. Slujba de hram a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Sofronie.

În cuvântul rostit în data de 24 aprilie 2017, Episcopul Oradiei a evidențiat importanța duhovnicească a sărbătorii sfinților români, a precizat părintele Cristian Rus.

Este o zi specială pentru Centrul nostru Eparhial când sărbătorim pe sfinții ocrotitori ai acestui paraclis care și-au avut reședința în cetatea de scaun a Bălgradului, capitala Transilvaniei medievale, Alba Iulia de astăzi. Tot în această zi este pomenit și Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul care a fost episcop în Maramureș, a specificat ierarhul.

Paraclisul de la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei a fost amenajat în toamna anului 1921, imediat după reînființarea Episcopiei.

Importante lucrări de restaurare şi înfrumuseţare au fost efectuate în perioada păstoririi Episcopului Vasile Coman. Între anii 1971-1973, paraclisul a fost pictat în întregime de renumitul pictor Eremia Profeta.

Sfinţirea lăcașului de cult a avut loc în data de 25 noiembrie 1973. La manifestăre a fost prezent Antonie Plămădeală, viitorul mitropolit al Ardealului. În cadrul evenimentului, paraclisul a primit ca ocrotitori spirituali pe Sfinţii Ierarhi Ilie Iorest şi Sava Brancovici, Mitropoliţii Transilvaniei.

La iniţiativa Preasfinţitului Părinte Sofronie, în 24 aprilie 2012, paraclisul de la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei a primit un nou ocrotitor, pe Sfântul Ierarh Simion Ştefan, Mitropolitul Transilvaniei, după proclamarea oficială a canonizării sale, la 30 octombrie 2011.

 

Comentarii Facebook


Știri recente