Sărbătoarea Sfinţilor Brâncoveni la biserica „Sf. Gheorghe” din Mogoşoaia

Ctitoria Sfântului Constantin Brâncoveanu de la Mogoşoaia, cu hramul Sf. Gheorghe, a îmbrăcat haine de sărbătoare duminică, 16 august 2015. Sărbătoarea Sfinţilor Brâncoveni a fost cinstită în mod deosebit în lăcaşul de cult din Protoieria Ilfov Nord ridicat de Sfântul Constantin Brâncoveanu în anul 1688, pe când era logofăt.

Sărbătoarea hramului a început încă de sâmbătă seara când a fost oficiată Slujba Privegherii. În ziua sărbătorii, la 16 august, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către părintele Costinel Gheorghe Ailioaiei, Consilier Eparhial, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

„Sărbătoarea Sfinţilor Brâncoveni a început de sâmbătă seară, 15 august 2015, cu slujba Vecerniei mari, a Litiei şi slujba Utreniei la care au participat credincioşi în număr mare ce au adus mulţumire Sfântului Constantin Brâncoveanu; aceştia au avut şi posibilitatea de a se închina la un fragment din Sfintele moaşte ale Sfântului Constantin Brâncoveanu. Duminică, Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoţi conduşi de părintele consilier Costinel Gheorghe Ailioaiei. S-a oficiat, de asemenea, şi slujba parastasului pentru ctitori. Evenimentul s-a încheiat cu o agapă frăţească , la care au fost invitaţi toţi cei prezenţi. Credincioşii care s-au închinat în biserica ctitorie a Sfântului Constantin au avut şi posibilitatea de a admira icoanele realizate de copiii parohiei, în tehnică decoupage”, după cum ne-a transmis Pr. Claudiu Vrabie.

Lăcaşul de cult „s-a zidit in zilele creştinului domn io Şerban Cantacuzino, de la spasenia lumii 1688 septembrie în zile 20“, după cum spune pisania bisericii. Boier la acea vreme, Brâncoveanu a cumparat mai multe moşii pentru a-şi lărgii stăpânirea în jurul acestei ctitorii şi mai ales a măreţului palat de la marginea lacului Mogoşoaia, pe care l-a ridicat, ca domn, in 1702. Biserica este zidită din cărămidă; exteriorul este impărţit in două zone printr-un brău rotunjit, ieşit în relief.

Comentarii Facebook


Știri recente