Sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici a început la Mănăstirea Antim cu o procesiune

Sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia a început miercuri seară la Mănăstirea Antim cu o procesiune. Așezământul monahal bucureștean deține fragmente din cinstitele moaște ale mucenicilor serbați în data de 9 martie.

În sunet de clopot și cântări de laudă, sfintele moaște, dar și racla cu un veșmânt al Sfintei Filofteia, adus recent de la Curtea de Argeș, au fost purtate în procesiune în jurul Mănăstirii Antim.

„Procesiunea în sine este mărturisire a credinței și îndemn la o credință lucrătoare, activă, bogată în fapte, în rugăciune, în post”, a spus la finalul slujbei stareţul mănăstirii, Protosinghelul Vicenţiu Oboroceanu.

Sărbătoarea va continua joi dimineață cu Liturghia Darurilor înainte sfințite, începând cu ora 09:30.

„La finalul slujbei vom împărți 700 de mucenici făcuți după o rețetă din Moldova și ne vom bucura împreună de mijlocirea Sfinților Mucenici și a Sfântului Sfințit Mucenic Antim”, a declarat părintele Vicenţiu Oboroceanu.


Mănăstirea Antim din Capitală a fost construită între anii 1713-1715, prin strădania Sfântului Antim Ivireanul, pe atunci Mitropolit al Ungrovlahiei, după planurile întocmite chiar de acesta.

Lăcaşul de cult a fost construit în „mahalaua popii lui Ivașco”, pe locul unei biserici de lemn, fiind sfințit în 1715. Catapeteasma din piatră, icoana Tuturor Sfinților, icoana celor patru sfinți: Alexie, Nicolae, Antim, Agata și ușa masivă de stejar de la intrarea în biserică au fost lucrate chiar de ierarhul georgian.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Comentarii Facebook


Știri recente