Sărbătoarea Sfintei Treimi la Patriarhie

Biserica Ortodoxă prăznuiește anul acesta, la 24 iunie, sărbătoarea Sfintei Treimi. În această zi, Centrul de Presă al Patriarhiei Române își sărbătorește hramul. Tot astăzi Biserica cinstește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Cu acest prilej, la Catedrala Patriarhală slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul slujitor au făcut parte: Părintele Nicolae Dascălu, Coordonatorul Centrului de Presă BASILICA și directorul Publicațiilor Lumina, Părintele Ciprian Apetrei, Directorul Agenției de Știri BASILICA, Părintele Nicolae Dima, Directorul Televiziunii TRINITAS și Părintele Constantin Stoica de la Biroul de Presă al Patriarhiei Române.

La sfânta slujbă au fost prezenți angajații Centrului de Presă, dar și numeroși credincioși.

„În această zi de praznic împărătesc a doua după pogorârea Duhului Sfânt, Biserica noastră preamărește în chip special pe Preasfânta Treime, Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul și Dumnezeu Sfântul Duh. Anul acesta acest praznic al Preasfintei Treimi căzând în ziua de 24 iunie facem și pomenirea Nașterii Sfântului Ioan Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului, iar pentru noi cei care slujim la Sfânta Catedrală, slujitorii Centrului de Presă BASILICA, este o zi specială de bucurie și de hram pentru că toate compartimentele acestei agenții își desfășoară activitatea sub binecuvântarea, cu ajutorul și spre preamărirea Preasfintei Treimi. Radioul TRINITAS, Editura Patriarhiei TRINITAS și mai ales postul de televiziune TRINITAS purtând hramul și ocrotirea și binecuvântarea Preasfintei Treimi”, a spus Preasfinția Sa.

„Noi creștini mărturisim că dogma sau învățătura fundamentală a credinței noastre este învățătura despre Sfânta Treime, credința noastră puternică într-un singur Dumnezeu după Ființă, în trei Ipostasuri: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. Această credințe este specifică creștinismului care mărturisește existența unui singur Dumnezeu, a unei singure Ființe sau Naturi Dumnezeiești însă care este deținută în mod egal, neîmpărțit, neamestecat de trei Persoane ale Preasfintei Treimi, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. Este taina credinței cea mai greu de pătruns cu mintea omenească”, a mai precizat Preasfințitul Părinte Varlaam în cuvântul de învățătură.

Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române își serbează hramul, în fiecare an, în ziua sărbătorii Sfintei Treimi. Astfel, la această mare sărbătoare împărătească, momentul aniversar a fost marcat în Catedrala Patriarhală printr-o slujbă de Te Deum în prezența angajaților Centrului de Presă BASILICA. Slujba a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal înconjurat de un sobor de preoți și diaconi care coordonează sau lucrează în diferitele componente ale Centrului de Presă.

Centrul de Presă BASILICA a fost înființat la inițiativa și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la 27 octombrie 2007. Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române are sediul în București și cuprinde cinci componente: Radio TRINITAS, Televiziunea TRINITAS TV, cotidianul Ziarul Lumina, săptămânalul Lumina de Duminică, revista lunară Vestitorul Ortodoxiei, Agenția de știri BASILICA și Biroul de Presă.

Sărbătoarea Sfintei Treimi este cinstită în Biserica Ortodoxă în Lunea după sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt. În sec. XII această sărbătoare nu era încă generalizata nici în Apus, ea fiind stabilita definitiv în Apus abia la 1334.

Comentarii Facebook


Știri recente